Startpagina Melkvee

De Winning: We bieden iedereen een kans om hier te werken

De Winning is een sociale, inclusieve onderneming in Lummen waar mensen werken die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. De activiteiten spitsen zich toe op natuur- en groenbeheer, biologische land- en tuinbouw, voeding en distributie, en horeca. De producten worden in de korte keten verkocht en sinds 2017 biologisch geteeld.

Leestijd : 5 min

De onderneming heeft 350 contractuele medewerkers, 40 arbeidszorgmedewerkers en 100 personen in opleidingstrajecten in dienst. Ze begeleiden en coachen hen, zodat ze hun talenten en arbeidskansen ontplooien. In 2017 begon het bedrijf aan de biologische omschakeling. Nu is het een puur biologisch bedrijf met aandacht voor het klimaat.

Verwerking onder naam ‘KarWij’

Het vlees, de groenten, het fruit, de melk, enzoverder, worden allemaal verwerkt op de site van De Winning zelf. “Ons bedrijf heeft zo’n 106 ha, waarvan 60 ha in beheerovereenkomst met Natuurpunt vzw”, legt Ruben Minten, manager van landbouw en voeding, uit. “De Winning heeft een eigen keuken en bakkerij. Daar verwerken onze smaakmakers onze producten tot onder andere ijs, soep, confituur, stoofvlees en videe. Al dat lekkers verkopen we onder de naam ‘KarWij’.

Op de Winning streven we naar korteketenverkoop, dus proberen we het aantal schakels tussen ons en de eindklant zo laag mogelijk te houden. Het liefst doen we de verkoop rechtstreeks. Zo kunnen we verse en kwaliteitsvolle producten garanderen op een milieuvriendelijke manier. Alle producten zijn met veel liefde en vakmanschap gemaakt en gekweekt.”

De koeien op De Winning zorgen voor lekkere melk die verwerkt wordt tot vers ijs.
De koeien op De Winning zorgen voor lekkere melk die verwerkt wordt tot vers ijs. - Foto: SN

Eigen horeca

“We leveren bijvoorbeeld verse soep of lekkere broodjes aan scholen en bedrijven en we verzorgen de catering van recepties, bedrijfsfeesten... Vanuit de ambachtelijke bakkerij leveren we ook koekjes en andere zoetigheden.

In onze eigen hoevewinkel kunnen klanten terecht voor bijvoorbeeld groenten, fruit en vleespakketten. De dieren worden gekweekt volgens de principes van de biolandbouw. Er is keuze tussen varkens-, runds-, lams-, kippen- en kalkoenvlees”, aldus Ruben Minten.

Je kan de producten van de boerderij en de bakkerij kopen in koffiehuis en bakkerij ComPani (Houthalen) en in hoevewinkel en Eetkafee De Winning (Lummen). Daarnaast heeft De Winning ook nog 3 bistro’s: bistro Het Vinne (Zoutleeuw), bistro Bovy (Bolderberg) en bistro Martenshof (Heers). Overal werken mensen die moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. Je kan de producten ook op een 7-tal lokale buurderijen terugvinden.

In deze winkel op het terrein van De Winning zelf kan je veel korteketenproducten kopen.
In deze winkel op het terrein van De Winning zelf kan je veel korteketenproducten kopen. - Foto: SN

Op De Winning kan je jobs doen van barman tot schapenverzorger.
Op De Winning kan je jobs doen van barman tot schapenverzorger. - Foto: SN

De landbouwtak

Het melkveebedrijf van De Winning heeft ongeveer 35 dubbeldoel- koeien. “Die worden gemolken in een bindstal door enkele vaste werknemers’, vertelt Ruben. “Elke ochtend en avond worden de koeien vanuit de wei de straat over geleid, naar de stal waar ze gemolken worden. We kozen voor een omschakeling van Holsteins naar dubbeldoelkoeien, omdat we meer en meer inzetten op vleesproductie. Nu produceren we wel minder melk, maar nog steeds genoeg. Verder bestaat ons bedrijf uit schapen, vleeskippen, akkerbouw en tuinbouw.”

Werken op De Winning

Claudia Moons is assistent-werkleider op De Winning en doet dat al 5 jaar. Meteen na haar landbouwopleiding in Geel kon ze daar beginnen. “De veearts die bij mijn ouders thuis komt, vertelde mij dat De Winning een vacature had openstaan. Toen heb ik mijn kans gegrepen en mocht ik meteen beginnen. Ik vind het zeer leuk dat ik landbouwwerk kan combineren met zorg. Mijn ouders hebben ook een zorgboerderij, en dat vond ik altijd heel leuk. Ik zit hier dus echt op mijn plaats. Momenteel zijn we bezig met het oogsten van de pompoenen en het inladen van de aardappelen om die naar de veiling te brengen”, vertelt Claudia.

Één van de mensen die Claudia helpen bij dat werk is Robin Bax (19). Hij doet nu vanuit het buitengewoon onderwijs enkele weken stage bij De Winning en vindt dat een geweldige ervaring. “Ik werk hier enkele dagen in de week en ik vind het echt een heel toffe job. Mijn stage duurt maar 4 weken, maar ik zou hier wel voor altijd willen blijven werken. Mijn voornaamste taken zijn het onderhouden van de boerderij en de tuin. Dat doe ik zeer graag.”

Jessie Vandersmissen (34) werkt samen met Robin. Zij heeft al een ervaring van 4 jaar op het bedrijf. Jessie studeerde enkele jaren geleden agro- en biotechnologie. Die opleiding heeft ze niet kunnen afmaken, waardoor ze niet met dieren kon werken. “Dat vond ik zeer jammer. Na een hele tijd zoeken, kwam ik terecht bij De Winning. Momenteel kom ik hier elke voormiddag werken. Ik doe hier nu ervaring op om geëvalueerd te kunnen worden als opstap naar een andere job. Ik ben hier heel graag en zorg vooral veel voor de schapen. Verder doe ik wat algemeen werk zoals het bijvoederen van de dieren op de boerderij.”

“Er is een optie om hier te blijven werken onder vast contract”, legt Claudia uit. “Dat is dan in de vorm van maatwerk of een sociale werkplaats. Die plaatsen zijn wel beperkt, dus kunnen we jammer genoeg niet iedereen in dienst houden. De bedoeling is ook vooral dat mensen hier ervaring op doen om dan naar een andere job door te groeien.”

Jessie en Robin werken allebei op De Winning en doen dat werk heel graag.
Jessie en Robin werken allebei op De Winning en doen dat werk heel graag. - Foto: SN

Ambitie om klimaatneutraal te worden

Om naast het biologische gebeuren nog meer in te zetten op klimaat, liet De Winning een team experten van De Klimaatploeg het landbouwbedrijf doorlichten. Op die manier wil De Winning aantonen dat een biologisch korteketenbedrijf bijna klimaatneutraal kan worden.

Het is een uitdaging om een landbouwbedrijf klimaatneutraal te maken, maar het bedrijf wil daar toch sterk op inzetten. Daarom klopten ze aan bij Innovatiesteunpunt. De Winning doet nu dienst als het eerste biologische landbouwbedrijf met korte keten dat deelneemt aan de studie. Daarvoor kreeg het financiële steun van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Ruben Minten: “Zeven experts hebben onze landbouwbedrijf doorgelicht. Na het bekijken van de resultaten gaven ze ons tips om de methaanuitstoot te verminderen. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door het aanplanten van eetbare bomen en struiken die na consumptie zorgen voor een kleinere productie van methaan. Ze raadden ook aan om de schaapskudde af te bouwen.

Wat wij vooral willen aantonen, is dat je niet per se van schaal moet vergroten, maar dat je wel vraag en aanbod op lokaal niveau op elkaar moet afstemmen. Wij werken ook zeer graag samen met producenten uit de buurt en hopen zo ons steentje bij te dragen aan het klimaat. Om onze keten nog korter te maken, zouden we graag een slachthuis in de buurt hebben, maar dat is er jammer genoeg nog niet. De runderen gaan naar Aubel, de kippen naar Pipaix. Dat is te ver weg, waardoor de dieren ook stress ervaren. We willen daarom een oproep doen aan het beleid om ervoor te zorgen dat de dieren lokaal geslacht kunnen worden. Zo zouden we al een stap dichter staan bij een klimaatneutraal bedrijf.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken