Startpagina Veeteelt

Mestdebietmeters zijn slechts halve oplossing

Uit het jongste Mestrapport blijkt dat de debietmeters die ingezet worden in de NIR-technologie (near infrared spectroscopy) gelijktijdig een goede zaak te zijn, maar eveneens een gemiste kans en slechts een halve oplossing.

Leestijd : 2 min

Z o denkt volksvertegenwoordiger Chris Steenwegen (Groen) er alvast over. In de commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke ordening en Energie kaartte hij bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) aan dat er bij controle bij mestverwerkers onrechtmatige verschillen zitten in de inhoudswaarden van de mest. “Ook bij de bedrijfsspecifieke samenstelling (BSM) bij individuele landbouwers zijn er nog te veel onregelmatigheden”, zegt Steenwegen.

Afwijking is te groot

Hij herinnerde eraan dat 2 jaar geleden volgens het Mestrapport de afwijking van de opvolgstalen voor 27% te groot was ten opzichte van die BSM. Daardoor werd die opnieuw ingetrokken. Slechts 34% viel binnen de wettelijke grenzen. “Voor de overige zijn er nog extra opvolgstalen nodig”, roept Steenwegen op tot waakzaamheid.

Een snelle analyse van de mestsamenstelling heeft heel wat voordelen. Eén daarvan is dat de ontvanger van de mest meteen weet hoeveel stikstof en fosfaat in de mest zit. Daarmee kan hij rekening houden bij de bemesting, wat dan weer een voordeel oplevert voor de doelstellingen van het mestactieplan (MAP).

Technologie schiet te kort

Minister Zuhal Demir verwijst naar een recente studie over de inzetbaarheid van de NIR-technologie voor de meting van de mestsamenstelling. De studie concludeert dat er een aantal technische tekortkomingen zijn aan de huidige technologie. Een Duits certificeringsproces leert dat de meetresultaten verkregen met NIR-sensoren duidelijk minder representatief zijn voor de mestsamenstelling dan de traditionele laboanalyse. De minister vindt daarom dat het gebruik van de NIR-technologie voor metingen op het veld van de mestsamenstelling niet aan de orde is om een voldoende betrouwbaar beeld te geven van de samenstelling.

Fons Jacobs

Lees ook in Veeteelt

Clarinval wil runderverkoop met Frankrijk vlot trekken

Veeteelt David Clarinval, federaal minister van Landbouw, werkt met zijn Franse collega Marc Fesneau aan het heropenen van de grenzen voor de handel in runderen. Hij hoopt binnenkort een doorbraak te realiseren voor de export naar Frankrijk voor alle Belgische runderen.
Meer artikelen bekijken