Startpagina Pluimvee

Update vogelgriep: Uitbraak in Meulebeke

Het FAVV bevestigt vandaag een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 in Meulebeke, West-Vlaanderen. Alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen zijn genomen, de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend.

Leestijd : 2 min

Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen. Deze nieuwe besmetting betekent ook dat de vraag van het FAVV aan de OIE om de vrije status voor vogelgriep bij commercieel pluimvee te krijgen on hold gezet wordt.

Strikte bioveiligheid

De bron van de besmetting is nog in onderzoek, maar indirect contact met wilde vogels kan niet uitgesloten worden, ondanks het kleiner wordende aantal gevallen de laatste weken. De nieuwe besmetting betekent dan ook dat de periode van verhoogd risico voor vogelgriep voorlopig niet kan worden opgeheven. Daarom is een strikte bioveiligheid in en rond alle stallen, samen met ophokking/afscherming van alle pluimvee om contact met wilde vogels te vermijden nog altijd een absolute must.

Ophokplicht blijf, ook voor particulieren!

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds verplicht moet worden toegepast in het hele land (alle pluimvee moet worden opgehokt of zodanig worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt).

Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het FAVV: http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vo...

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

David Clarinval, minister van Landbouw: “De bevestiging van de nieuwe uitbraak in Meulebeke toont aan dat de vogelgriep nog steeds aanwezig is in België. Het is van groot belang dat hobbyhouders van pluimvee en professionelen in de bioveiligheidsmaatregelen blijven naleven. Aarzel nooit om in geval van overmatige sterfte of symptomen die met de ziekte verband houden, snel contact op te nemen met uw dierenarts!”

FAVV – DGZ - SN

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken