Hitte heeft grote impact op heel wat gewassen en dus op de internationale voedermarkt

De EU verwacht de hoogste koolzaadoogst in 5 jaar.
De EU verwacht de hoogste koolzaadoogst in 5 jaar. - Foto: TD

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de voedermarkt tijdens weken 28-31 voor ons op.

Goede koolzaadoogst

“Frankrijk en Duitsland verwachten een zeer goede koolzaadoogst. De canola in Canada staat er ook goed bij, evenals de oliehoudende gewassen in Australië. De EU verwacht een koolzaadoogst die de hoogste in 5 jaar zal zijn”, aldus Raf Beyers. “De zonnebloemen in Europa lijden echter onder de warmte.”

Ondanks goede crushmarges is het moeilijk om koolzaad bij de crushers te krijgen vanwege de lage waterstanden op de binnenwateren in Europa. Vanuit Oekraïne komen ook positieve berichten over meevallende oogsten van onder andere zonnebloemen. Beyers: “De hoop is gevestigd op aanvoer van zonnebloemen vanuit de Zwarte Zee-regio, maar het is lastig om schepen en verzekeringsmaatschappijen te vinden die de trafiek door de Zwarte Zee op dit moment aandurven.”

Ondertussen stijgt de vraag naar koolzaad voor de biodieselindustrie. Daarnaast maakt de warmte in Europa ook de inzaai van koolzaad de komende weken lastig.

Volatiele prijsvorming voor soja

De markt wordt vooral gedomineerd door vrees voor aanhoudende hitte. “Voor de soja in onder andere de Midwest van de Verenigde Staten (VS) en Canada was het weer tot vorige week goed. Het warmere weer vergroot de vrees voor vruchtvorming van de sojabonen in beide regio’s”, weet Raf Beyers.

“Ook de wisselkoersen hebben een behoorlijke impact op het aanbod en de prijsvorming van soja. Brazilië en Argentinië houden hun product immers zo veel als mogelijk vast op hoop van betere tijden voor de Braziliaanse real en de Argentijnse peso.” De prijsvorming van sojameel is momenteel zeer volatiel.

Hitte heeft impact op maïs

De conditie van de maïs in de VS is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Beyers: “De Europese maïs lijdt echter onder de warmte. De oogstverwachtingen in de EU worden alvast naar beneden bijgesteld. In het verleden zagen we vaak geen verbetering in gewasconditie meer vanaf begin augustus. Er blijft wel hoop op regen in de Midwest, zodat de gewassen toch een goede productie opleveren, maar dit is zeker nog geen gelopen race.”

De handelsbalans in Europa kent een grote behoefte voor import van maïs.Tegenvallende opbrengsten zijn dus zeer lastig op te vangen, daar de wereldwijde voorraad klein is.

De tweede maïsoogst in Brazilie staat er goed bij en analisten hebben hun productieraming verhoogd. De productie zal daarmee fors hoger zijn dan die van vorig jaar.

Tarwe-export uit Oekraïne blijft onzeker

“Na de aankondiging van exportmogelijkheden vanuit Oekraïne reageerde de markt met een kleine daling van de graanprijzen. Er zijn intussen enkele schepen vertrokken, maar over veel aanvullende vrachten of een constante flow vanuit de 3 aangewezen havens in Oekraïne is het redelijk stil (dd. 8 augustus - de toestand in Oekraïne verandert dagelijks). Ondertussen bereiken ons wel berichten dat oogstvoertuigen in Oekraïne worden beschoten door door Russische militairen en dat graanvelden worden platgebrand.

De uiteindelijke opbrengst aan tarwe in Frankrijk wordt mogelijk lager dan eerder verwacht werd. In Canada staat de tarwe er goed bij en vanuit Rusland worden goede oogsten gemeld. De opbrengsten in de VS zijn lager dan vorig jaar, de tarweoogst is daar zo goed als afgerond. Ook hier zien we dat de vraag naar tarwe het aanbod overschrijdt”, overloopt Raf Beyers de stand van zaken inzake tarwe in verschillende werelddelen.

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent