Startpagina Wetgeving

Boerenbond hoopvol over GLB-plannen maar noemt budget ‘grote onbekende’

Vandaag maakte Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan zijn plannen bekend voor een nieuwe periode van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Met de “The future of food and farming” mededeling wordt het officiële startsein gegeven voor de discussie over de invulling van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat dit jaar net 60 jaar bestaat.

Leestijd : 2 min

De doelstellingen van het bestaande GLB worden evenwel grondig verruimd in de plannen van de Commissie. Zo wordt naast de voedselzekerheid en de aandacht voor vergroening – die we reeds kenden – duidelijk gekozen voor nieuwe uitdagingen waarmee Europa geconfronteerd wordt, zoals de klimaatverandering, de bio-economie, de werkgelegenheid op het platteland en innovatie en ontwikkeling. Men kiest uitdrukkelijk voor een GLB dat ‘future proof’ is.

De Europese Commissie geeft met deze mededeling duidelijk aan dat ze de evoluerende uitdagingen op economisch, maatschappelijk en ecologisch gebied goed heeft begrepen. “Of deze ambitieuze plannen kans op slagen hebben is echter niet alleen afhankelijk van de verdere concrete uitwerking, maar ook en vooral van een duurzaam en stabiel budgettair kader voor het GLB. En dat is op dit ogenblik en zeker tot begin 2018 de grote onbekende factor”, stelt Boerenbond.

“Voor ons is de verdere verduurzaming van de Europese landbouwsector een gezamenlijke verantwoordelijkheid die moet gedragen worden door zowel de boer, de burger als de consument” zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. Het is niet aanvaardbaar dat landbouw steeds meer opdrachten toegeschoven krijgt met een steeds verder krimpend budget”.

De Commissie geeft aan verder werk te willen maken van administratieve vereenvoudiging, een beter risicomanagement, het beantwoorden aan de Globale duurzaamheidsdoelstellingen en een meer resultaatgerichte aanpak op het vlak van de zorg voor het milieu.

Commissaris Hogan gaf in zijn mededeling aan de regio’s meer verantwoordelijkheid te willen geven om het GLB beter passend voor hun landbouwsector in te vullen. Dit is een uitgelezen kans voor de Vlaamse landbouw, want de Vlaamse land- en tuinbouw heeft een specifiek profiel dat samen gaat met de sterk verstedelijkte en versnipperde context en dat zijn eigen uitdagingen meebrengt. Het is cruciaal dat Vlaanderen dit maatwerk ook tot op bedrijfsniveau door vertaalt, want de diversiteit in de Vlaamse land- en tuinbouw is groot en neemt nog toe. ‘Dé Vlaamse boer’ bestaat immers evenmin als ‘Dé Europese boer’.

“Uiteindelijk moet volgens Europese Commissie de boer vanuit zijn eigen bedrijfsrealiteit de kans krijgen om de best passende maatregelen te nemen om zijn risico in te dekken, zijn verdienmodel vorm te geven en zijn verantwoordelijkheid op te nemen bij het invullen van de maatschappelijke verwachtingen. Dat is voor ons als landbouworganisatie natuurlijk een positief signaal. Nu nog voldoende budget om dit waar te maken”, besluit Boerenbond.

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken