Startpagina Economie

Voedselprijzen gekelderd in december

De prijzen van agrarische grondstoffen als graan, suiker en zuivel zijn in december gekelderd. De prijs van zuivel daalde wereldwijd met gemiddeld 10 procent ten opzichte van november. Het is alweer de derde maand op rij dat de zuivelprijs daalt. Ook de prijzen van suiker en plantaardige oliën doken flink in de min, zo blijkt uit de FAO Voedselprijsindex.

Leestijd : 2 min

Elke maand publiceert de wereldvoedselorganisatie FAO een voedselprijsindex die gebaseerd is op noteringen en prijsschattingen voor zuivel, vlees, granen, suiker en plantaardige oliën. index daalde in december met 3,3 procent tot bijna 170 punten, wat betekent dat prijzen 70 procent hoger lagen dan het gemiddelde van referentieperiode 2002-2004.

De voedselprijsindex komt zo in december op het laagste niveau sinds april 2017. Voor heel 2017 wordt een gemiddelde genoteerd van bijna 175 punten en dat is 8,2 procent meer dan in 2016. Vooral de prijs van dierlijk eiwit klom omhoog. Het is tevens het hoogste jaargemiddelde sinds 2014 maar nog altijd 24 procent van de top van 230 punten die in 2011 werd neergezet.

Over het hele jaar bezien daalden suikerprijzen het meest, terwijl zuivel en vlees fors betere prijzen opleverden en graan en plantaardige oliën wat maar niet veel hogere prijzen opleverden. Zuivel steeg zowat een derde in prijs. Van de belangrijke zuivel categorieën bleef alleen magere melkpoeder achter.

In december was het plaatje heel anders en dook zuivel juist 10 procent omlaag. De daling gold voor alle zuivel categorieën die de FAO beschouwt: boter, kaas, volle melkpoeder en magere melkpoeder. Onzekerheid over de EU-interventievoorraad van magere melkpoeder hangt nog boven de markt. Daarnaast wordt de markt beïnvloed door de grote exportvolumes die beschikbaar zijn in de VS, EU en Oceanië.

De prijs van suiker daalde met ruim 4 procent. In november was de prijs nog juist flink gestegen. De wereldvoorraad suiker is echter door stevige oogsten in grote productielanden Brazilië, India en Thailand ruim te noemen. Voor 2018 is de verwachting dat opnieuw de oogst groter zal zijn dan de consumptie.

De prijs van plantaardige oliën daalde gemiddeld met 5,6 procent. In Maleisië en Indonesië is de voorraad palmolie nu op het hoogste niveau sinds 2 jaar. Wat raapzaad betreft zijn oogstramingen voor Canada en Australië naar boven bijgesteld. De sojaprijs daalde door concurrentie met palmolie. In de EU wordt relatief veel soja en sojaschroot geïmporteerd als eiwitrijk veevoeringrediënt.

De FAO zag in december de prijzen voor granen en vlees marginaal dalen. De tarweprijs blijft onder druk staan door de verzwakking van vooral de Russische roebel, die leidt tot meer concurrentie voor Europees graan. De maisprijs steeg in december wel wat omdat weersomstandigheden in Argentinië zijn verslechterd. In het vleessegment daalde de prijs van rundvlees ietwat door stevige concurrentie op exportmarkten.

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken