Startpagina Mechanisatie

Duurzame en flexibele roostervloer

Het Nederlandse Swaans Beton uit Heeze innoveert op het vlak van roostervloeren voor bewaarplaatsen van aardappelen, uien en graan door de presentatie van het innovatieve FlexiFlor beluchtingsrooster.

Leestijd : 2 min

Het gekende probleem waarmee betonroosters te maken hebben, namelijk het snel afbrokkelen van de randen, wordt met de nieuwe FlexiFlor verholpen.

Verzonken ventilatiegleuven

Het geheim of de finesse van de nieuwe betonroosters zit hem in de verzonken gleuven. Deze zitten zo’n twee millimeter onder het oppervlak, waardoor ze ongevoelig zijn voor beschadiging door de bak van de wiellader die het product uit de bewaringplaats schept. Dit noemt Swaans Beton het duurzame karakter van de roostervloer, die de typenaam ‘FlexiFlor’ meekrijgt.

Hiernaast biedt het betonrooster ook nog flexibiliteit. Met de grootte van de gleufopening kan namelijk gespeeld worden door hier kunststof roosters in te klikken, de zogenaamde AirSlots. Deze zijn er met een opening van 22, 17 of 2 mm of nog een volledig gesloten AirSlot. Doordat er verschillende mogelijkheden zijn, kan de luchtstroom via de ondergrondse ventilatiekanalen beïnvloed worden. Zo kan één en dezelfde opslagloods gebruikt worden om zowel aardappelen, uien als graan te bewaren.

De roostervloer werd eerst uitgebreid getest bij de producent en hierna in de praktijk op het aardappelbedrijf van de familie van den Borne. Akkerbouwer Jacob van den Borne is na de eerste praktijktest zeer enthousiast. In zijn meest recente aardappelloods die in 2016 werd gebouwd, is al duidelijk slijtage aan de betonnen roosters te zien.

Dit oogt niet netjes, maar meer nog stoort Jacob zich aan het feit dat de ventilatie hierdoor beïnvloed wordt. En doordat de roosteropeningen groter worden, valt er vuil, aarde, en aardappelproduct valt tot in de ventilatiekanalen. “Hier wordt het een vuile troep, wat ziektes bevordert”. Iedere maat van AirSlot heeft een andere kleur om zo te zorgen voor een makkelijke herkenbaarheid.

Flexibiliteit

Lovend is Jacob ook voor de flexibiliteit van het systeem. Het is namelijk niet de eerste aardappelbewaarplaats die de familie Van den Borne gebouwd heeft en nog steeds worstelen ze met de vraag hoe ver de volle betonnen vloer tegen de rand van de loods moet doorlopen voor een ideale ventilatie. “Iedere bouwfirma houdt er ook een andere mening op na. Visies gaan van 1m volle betonvloer tot 10 cm”, geeft Jacob ons aan. “Door de kunststofroosters, die er in verschillende mate zijn, kan ik nu zelf proefondervindelijk vaststellen wat de beste oplossing is door heel eenvoudigweg andere AirSlots te steken”.

Ten slotte moet nog meegeven worden dat het oppervlak van de betonroosters heel glad is afgewerkt, waardoor vuil minder snel vasthecht. De prijs voor een FlexiFlor betonelement zou snel 15% duurder uitkomen dan van een traditioneel betonrooster. Bijkomend vallen de kunststofroosters, AirSlots, nog aan te kopen.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken