Startpagina Paarden

Vlaams kampioenschap Belgische trekpaarden in Meldert

De oogstfeesten De Pikkeling speelde voor de vijftiende maal het kader voor het Vlaams kampioenschap. De locatie was de hoeve van trekpaardenman Marc De Croes in Meldert, deelgemeente van de stad Aalst. Ruim honderd veertig paarden werden ingeschreven en kwamen in de ring onder een zeer goede belangstelling.

Leestijd : 4 min

De hitte van de voorgaande dagen was weg zodat het weer ideaal was om trekpaarden voor te brengen. Nieuw op het Vlaams kampioenschap was dat er ook een demo was van het mennen met trekpaarden, een lovenswaardig initiatief. De organisatoren, het VFBT en het Koninklijk Landbouwcomice van Aalst, konden terugblikken op een geslaagd evenement.

Jonge hengsten

Bij de hengstveulens waren er twee reeksen. De eerste reeks was weggelegd voor Daniël van de Vendoorn (v. Matteo van ’t Rietenhof) van Dominique Van Riet uit Londerzeel, gefokt door Frans Van De Vijver uit Melsele. De tweede reeks was voor Vidal van Ooidonk (v. Flor van ’t Cleihof) van Julien Cocquyt uit Deinze, voor wie later de titel was weggelegd.

Bij de hengsten van 2016 was de overwinning voor Hugo van ’t Laureijnehof (v. Iwan van het Rijkelhof) van Dominique Van Riet, gefokt door de familie Van Haelst uit Philippine (NL).

Goedgekeurde hengsten

Bij de goedgekeurde hengsten waren er wel erg weinig aanwezig, waardoor er samensmeltingen van reeksen waren. De kampioenhengst werd Fideel van ’t Roetaart van Dominique Van Riet, gefokt door Louis Fierens uit Emblem. Dit lag in de lijn van de verwachting na zijn reeksoverwinning van vorig jaar.

Jonge merries

Het aantal merries geboren in 2017 waren dermate groot dat ze in vijf reeksen werden ingedeeld. De reeksen werden prooien voor Latoya van de Boterhoeve (v. Milo Van Luchteren) van Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde, Rina van ’t Costershof van Vlaams-Brabant (v. Hero van Terlo) van Johan Vereertbrugghen uit Opwijk, Violetta van de Bouwhoeve (v. Gilles van de Molenput) van Alfons van Overveld uit Kalmthout, Orfee van de Parelhoeve (v. Max van Schermershoek) van Marnick, Elize en Virgini Van Buggenhout uit Aaigem en Dolinde van het Hokselaarhof (v. Tibo van Luchteren) van Max Smeers uit Brustem.

In het mooie en sterke kampioenschap gaf de jury in haar becommentariëring weer dat het een moeilijke opgave was, waarbij ze koos voor de merrie met de beste beweging en dat was Orfee van de Parelhoeve. Zij werd kampioene vóor Dolinde van het Hokselaarhof.

Bij de merries van 2016 waren er twee reeksen. Roos van ’t Groeneveld van Vlaams-Brabant (v. Tim van ’t Bos) kreeg de eerste plaats toegewezen. Prominenten uit de streek werden gevraagd om de medailles uit te reiken en het wil toch wel lukken dat de dorpspastoor E.H. Moreels die mocht uitreiken aan Jezus van Malderen (Wilfried Verdoodt). De Voorzieningheid was aanwezig. De tweede reeks was een kolfje naar de hand van Oda van ’t Rietenhof (v. Tibo van Luchteren) van Dominique Van Riet.

Bij de merries van 2015 waren er maar liefst drie reeksen, die alle drie gewonnen werden door dochter van Matteo van ‘t Rietenhof. Stephanie Mertens uit Londerzeel leidde Tosca van ’t Rietenhof van Vlaams-Brabant naar de overwinning in een eerste reeks. Daarna was opnieuw Van Riet ijzersterk met Collet van ’t Sparrenhof. Amelie van den Bunder van Maarten Camerlinck uit Evergem nam de gouden medaille mee in de oudste reeks.

Het kampioenschap werd overtuigend gewonnen door Collet van ’t Sparrenhof met Tosca van ’t Rietenhof als haar secondante.

Merries zonder veulen

Melanie van het Voldershof (v. Mathador van de Bouwhoeve) van Petra Verdoodt uit Londerzeel was de eerste winnaar bij deze categorie. Bij de merries van vijf jaar haalde Luc Imschoot het met Iebe van Burst van Vlaams-Brabant. Bij de zesjarigen haalde Nico Henckens-Geuens en zonen uit het verre Maaseik het met Aurore van het Hermeshof. Bij de zeven-, acht- en negenjarigen ging de overwinning naar de gekende Harmonie van Hazelbeek van de familie Van Buggenhout. Dina van ’t Costershof van Johan Vereertbrugghen schreef de overwinning achter haar naam bij de oudste reeks.

Het kampioenschap ging naar de jongste van allemaal, Melanie van ’t Voldershof. De jury omschreef haar als een groene merrie met een enorme potentie die wel iets beter mocht voorgebracht worden. Aurore van het Hermeshof werd reserve.

Merries met veulen

Deze rubrieken geven het meeste ambiance. De burger die een kijkje langs de zijlijn neemt, heeft hier het meeste plezier aan het speelse, mooie verhaal van moeder en veulen die in de ring draven.

Agri Lotte van de Boterhoeve was de beste bij de merries van vier jaar. Zij is een dochter van Milo van Luchteren en eigen aan de familie Imschoot. De volgende reeksen waren wel minimaal bezet. Bij de merries van vijf jaar won Judy van ’t Rietenhof (v. Tijn van de Vliegert) van thuisspeler Bart Coppens uit Aalst. In de reeks van de merries van zes jaar leidde Herman De Greeff uit Elewijt Melissa d’Elewijt van Vlaams-Brabant (v. Tinus van Aardenhof) naar de overwinning.

Bij de merries van zeven, acht en negen jaar liet Lizet van het Kraayenhof (v. Guide van het Kruissewegje) van Koen Zwaenepoel uit het West-Vlaamse Eernegem zich van haar beste kant zien.

Renske van Hoeve Ruth was de oudste aanwezige merrie en won de reeks van de tienjarige merries voor de familie Imschoot.

In het kampioenschap was het opnieuw de jongste die het zwartgele Vlaamse lint om de nek kreeg: Agri-Lotte van de Boterhoeve. De jury prees haar als een moderne merrie die prachtig voorgebracht werd en waar een heel mooi veulen bij liep.

Loten met 3 merries

Bij deze discipline werden er meer aanwezigen verwacht. Benjamin Kusé uit Bazel voerde zijn sterk lot naar de eerste plaats vóór Louis Fierens uit Emblem.

Eric Lievens, speaker

Foto’s: Alfons Maes

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken