Startpagina Melkvee

FrieslandCampina ziet melkaanvoer, omzet en resultaat dalen

De lage prijs voor melkproducten drukt de resultaten van FrieslandCampina. Het Nederlandse zuivelconcern, met ook vestigingen in België, zag de omzet het afgelopen halfjaar dalen. Ook het bedrijfsresultaat stond onder druk.

Leestijd : 2 min

De omzet van FrieslandCampina zakte met 5,8 procent tot 5,7 miljard euro. Daarvan is 5 procent te wijten aan de verkoop van sappenproducent Riedel en wisselkoerseffecten. De winst ging met bijna een derde omlaag en kwam uit op 109 miljoen euro.

Oorzaak van die lagere winst ligt bij de verkoop van de basiszuivelproducten kaas, boter en melkpoeder. Voorraden van deze basiszuivelproducten, die in voorafgaande maanden bij een hogere melkprijs waren geproduceerd, moesten met verlies worden verkocht.

Concurrentie kindervoeding

Door de lage prijzen voor kaas, boter en melkpoeder slonken de marges. Net als het laatste kwartaal van 2017 was het verlies op basiszuivel in het eerste kwartaal van 2018 fors negatief met circa 135 miljoen euro. Wel zag FrieslandCampina verbetering van die prijzen in het tweede kwartaal. Ook in Azië verloopt het moeizamer voor het zuivelconcern. Daar is veel concurrentie op de markt voor kindervoeding, wat de prijzen onder druk zet. Als reactie heeft FrieslandCampina twee productielocaties in Frankrijk gesloten.

Minder aanvoer

De melkaanvoer van leden-melkveehouders is in het eerste halfjaar 2018 ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor, afgenomen met 79,5 miljoen kilo (1,5 procent) tot 5.356 miljoen kilo melk. Om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie in Nederland onder het fosfaatplafond blijft, is per 1 januari 2018 het stelsel van fosfaatrechten in werking getreden. Hierdoor zag een aantal melkveehouders zich gedwongen minder vee aan te houden met als gevolg een daling van de melkaanvoer.

Vraag blijft hoog

De verwachting is dat in de tweede helft van 2018 door de relatief hoge melkprijzen de wereldwijde melkproductie verder stijgt. De langdurige droogte in Noord-Europa heeft een negatieve invloed op de voerproductie. Dit zal wellicht de groei van de melkaanvoer in het vierde kwartaal enigszins onder druk zetten. De vraag naar zuivel op de wereldmarkt blijft waarschijnlijk hoog, dankzij een sterke economische groei in landen die zuivelproducten importeren, zoals China, landen in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

Risico’s

Negatieve weersinvloeden, politieke ontwikkelingen in de Europese Unie en mogelijke problemen in de internationale wereldhandel, zoals het opwerpen van handelsbelemmeringen of hogere invoerrechten in belangrijke importlanden, kunnen de melkprijzen onder druk zetten.

FrieslandCampina spreekt geen concrete verwachting uit ten aanzien van het resultaat van de onderneming over het gehele jaar 2018.

Naar: Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken