Startpagina Melkvee

Stalknechten: ervaring met de mestschuif en mestrobots op de Hooibeekhoeve

Het ‘mestvrij’ maken van de stalvloeren is een erg belangrijke hygiënemaatregel in de melkveestal. Er bestaan verschillende systemen voor het verwijderen van de mest op stalvloeren. Dit gaat van een ‘eenvoudige mestschraper’ waarmee je manueel de mest gaat wegschuiven een aantal keer per dag, tot een mestrobot die automatisch de ingestelde routes in de stal een aantal keer gaat afleggen met eventuele extra opties zoals bijvoorbeeld een watersproeier of liftfunctie.

Leestijd : 2 min

Gezien de schaalvergroting van de Vlaamse melkveebedrijven en de daarmee gepaard gaande beperking in arbeid winnen automatische mestrobots steeds meer aan belang. Hooibeekhoeve heeft in het verleden ervaring opgebouwd met een mestschuif en intussen beschikt het bedrijf over twee types mestrobots. In dit artikel wordt een beschrijving van de werking gegeven alsook de voor- en nadelen van zowel de mestschuif als de mestrobots.

Mestschuif

De reiniging van de roosters in de melkveestal van de Hooibeekhoeve gebeurde van 2005 tot en met 2016 met een mestschuif. Het nadeel van een mestschuif is dat de tussengangen niet mee gereinigd worden. Bij mestschuiven staan de koeien soms met de (vier) poten in de mest die voortgeduwd wordt. Dit is dan weer een bron van infectie! Bij vorstperiodes durft een mestschuif wel eens te haperen als er bevroren mest ligt op de roosters. Dit is dus zeker een punt van aandacht. De voordelen van een mestschuif zijn dan weer dat het goedkoper is in aanschaf dan een mestrobot. Verder komen er bij een mestschuif minder (kleine) technische haperingen voor dan bij een mestrobot. De defecten die bij een mestschuif voorkomen zijn vaak het doorbreken van de kabel. Maar door tijdig aanspannen en onderhoud kan de levensduur van dergelijke kabel aanzienlijk verlengd worden.

Voor- en nadelen mestschuif.
Voor- en nadelen mestschuif.

Mestrobots

In de jongveestal werd in 2012 gekozen voor een mestrobot omwille van de stalindeling. Het betreft een Lely Discovery. Deze werd tevens al voorzien van een watersproeier omdat de mest van droge koeien en jongvee veel droger is.

Later bij de renovatie en uitbreiding van de melkveestal was een mestschuif geen optie meer omwille van de gewijzigde ligboxenopstelling. Twee mestrobots van Delaval RS450 met watersproeier werden aangekocht.

Op de Hooibeekhoeve wordt de Lely Discovery ingezet in de jongveestal, waar de mest wat droger is dan bij het melkvee. De Delaval-mestrobots reinigen de roostervloeren in de melkveestal. Beide types werken goed en maken de roostervloeren afdoende proper, ook in combinatie met ammoniakemissie reducerende roostervloeren die in beide stallen gedeeltelijk demonstratief zijn aangelegd. Elk hebben ze hun voor- en nadelen. Als grootste voordeel van de Delaval mestrobot ervaren wij de online tool waarmee je de mestrobot kan instellen en de prestaties kan opvolgen. Het voornaamste voordeel van de Lely Discovery is de prijs en de compactheid en wendbaarheid van deze mestrobot.

De voor- en nadelen van mesrobots opgelijst.
De voor- en nadelen van mesrobots opgelijst.

Els Stevens, Hooibeekhoeve Geel

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken