Startpagina Vleesvee

Eendracht maakt macht

In de vleesveesector zijn de bedrijfsresultaten al jaren ondermaats. Als individuele veehouder heb je geen vat op de prijzen. Hoog tijd om de krachten te bundelen, dachten enkele jonge veehouders. En zo geschiedde. Eind december werd de ProducentenOrganisatie VleesVee (POVV) boven de doopvont gehouden. Dries Timmerman is voorzitter van deze nieuwe POVV. ‘Eendracht maakt macht’ is zijn motto.

Leestijd : 4 min

De voorbije jaren kende de vleesveesector talrijke dieptepunten. De prijzen zitten al geruime tijd in het slop. Een individuele veehouder heeft geen vat op die prijzen en dat weegt zwaar op de bedrijfsvoering. Bovendien onderging de sector enkele vleesschandalen in slachthuizen waardoor het vleesverbruik nog meer onder druk kwam te staan. Voor witblauwproducent Dries Timmerman (38) was een oproep dat de sector een producentenorganisatie (PO) nodig heeft tijdens het veeteeltcongres in het voorjaar 2018, de trigger om in actie te komen.

Initiatief vanuit de sector

Dries Timmerman is een jonge vleesveehouder uit Jabbeke. Hij is al de derde generatie op de Jorchrishoeve. Twaalf jaar geleden nam hij de vleesveetak over van het ouderlijke bedrijf. Vandaag telt het bedrijf 250 witblauwrunderen, met honderd kalvingen per jaar, en 50 ha land. “Ik besefte dat het initiatief voor zo’n PO van onderuit moet starten. Niemand zal het voor ons doen ... Ik belde na dit congres onmiddellijk naar een collega, ook hij was snel gewonnen voor dit idee. Het was de kiem van onze huidige POVV”, vertelt Dries enthousiast.

Jong en enthousiast bestuur

Het wordt in ons gesprek al snel duidelijk dat over een ruim netwerk beschikken flink helpt om zo’n initiatief te nemen: “Doordat een collega een bestuurslid van de Vlaamse ProducentenOrganisatie Varkenshouders (VOPV) kende, ging de bal snel aan het rollen. Zo’n veertien dagen later zaten we al met hen rond de tafel om ons door hen te laten informeren over het wel en wee van een PO. De VOPV werd al in 2016 opgericht.”

De eerste overlegmomenten gebeurden met vier West-Vlaamse vleesveehouders. Maar ook hier kwam al vlug het besef dat zo’n PO een goede samenwerking moet realiseren in heel Vlaanderen. “We stelden een raad van bestuur samen met vijftien collega’s. We hielden hierbij rekening met het aantal runderen en producenten per provincie. Vandaag tellen we vijf bestuursleden uit West-Vlaanderen, vier uit Oost-Vlaanderen, vier uit Vlaams-Brabant, twee uit Limburg en één uit Antwerpen. Het zijn stuk voor stuk jonge gemotiveerde vleesveehouders”, benadrukt Dries.

Het kernbestuur van POVV met vlnr. voorzitter Dries Timmerman, secretatis Jan Mechelmans, ondervoorzitter Tiemen Cocquyt en penningmeester Jan Orinx.
Het kernbestuur van POVV met vlnr. voorzitter Dries Timmerman, secretatis Jan Mechelmans, ondervoorzitter Tiemen Cocquyt en penningmeester Jan Orinx.

Het kernbestuur bestaat uit Dries als voorzitter, Tiemen Cocquyt uit Pittem is ondervoorzitter, Jan Mechelmans uit Herk-de-Stad is secretaris en Jan Orinx uit Asse penningmeester. “Onze eerste bestuursvergadering deden we al in augustus in Sint-Niklaas, intussen kwamen we al een vijftal keer samen. We hebben ook al een website www.povv.be. De POVV wil echter het uithangbord zijn van de héle vleesveesector. Idealiter komt er nog een bestuurslid bij dat een ander vleesveeras kweekt dan Belgisch witblauw.” Dries droomt ook van een nationaal PO-verhaal: “Vleesvee in België is natuurlijk een combinatie van Vlaanderen mét Wallonië waar de grootste producenten zitten.”

De POVV werd op 26 december officieel boven de doopvont gehouden. Op die dag werden immers de nodige documenten bij een notaris neergelegd. De POVV laat zich momenteel begeleiden door Devi coaching. Het bestuur kreeg ook de nodige informatie vanuit het kabinet van minister Schauvliege bij monde van Lieven Van Waes, adviseur en expert PO bij het Agentschap voor Landbouw en Visserij.

Sterkere onderhandelingspositie

Het doel van de POVV is om bij de leden kennis te verzamelen en te delen en om met die informatie een betere onderhandelingspositie te realiseren. “De malaise in de prijzen blijft aanhouden. En zelfs een topboer is niet altijd goed bedreven in het onderhandelen”, legt Dries uit. “Dat ondervinden we dagelijks. Samenwerking zal alle leden meer opleveren. Door gegevens te verzamelen en terug te koppelen zullen we als PO sterker staan. De vleesveehouder krijgen meer inzicht in de markt; het helpt hem/haar om een correctere prijs te bekomen. Onze positie tegenover verkopers en afnemers zal dus verbeteren. De ervaringen binnen de VPOV tonen dat aan. We hoorden daar verhalen van gezamenlijke vaccinaankoop tot mazoutbestellingen. Het is niet alleen ‘meten is weten’, ook ‘weten is geld’!” De POVV laat de vleesveehouders dus anders denken!

Dries leerde de voorbije maanden al veel over de hele keten. “Een boer die niks verdient, is duidelijk niet vergelijkbaar met een afnemer die zegt dat hij niets verdient. De afstand tussen de boer en het einde van de keten is (té) groot. Alle schakels van de keten mogen iets verdienen, maar niet op kap van de veehouder. Houd het leefbaar voor iedereen! Wij wensen een eerlijkere verdeling tussen kostprijs en verkoopprijs.

Infovergadering

De zogenaamde tamtam doet zijn werk. Heel wat vleesveehouders namen al contact met de initiatiefnemers. Een infovergadering is dus zeker op zijn plaats. “Daarom nodigen we alle geïnteresseerden uit op maandag 28 januari om 19u30 in zaal Roosenberg, Patotterijstraat 1 in Waasmunster. We hopen alvast op een grote opkomst zodat we een sterkte PO kunnen uitbouwen.”

AV

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken