Startpagina Economie

Pluimveeslachterij Lammens in Torhout kan weer aan de slag

Pluimveeslachterij Lammens nv in Torhout kan de activiteiten heropstarten. Dat bevestigt het bedrijf. Een maand geleden werd het slachthuis op bevel van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gesloten door gevaar voor salmonellabesmetting.

Leestijd : 1 min

De sluiting kwam er na enkele inspecties van FAVV-controleurs. Volgens hen was er gevaar voor salmonellabesmetting. Minister Ducarme besloot daarop eind december de erkenning van de slachterij in te trekken. Maar Lammens werkte de voorbije weken hard om het bedrijf terug operationeel te krijgen en tegemoet te komen aan de werkpunten van het Federaal Voedselagentschap.

"We kregen deze week een voorlopig positief advies van het FAVV. We moesten nog een tweetal aandachtspuntjes verhelpen en op vrijdag hadden we een grote test", aldus Koen Goossens, CEO van het bedrijf. Lammens nv kreeg inmiddels ook een gunstig advies en kan maandag heropstarten. Alle 170 werknemers kunnen meteen weer aan de slag.

De symptomen van salmonellabesmetting zijn koorts, buikkrampen en diarree. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op besmetting. In mei raakten nog meer dan honderd kinderen uit 37 scholen in Oost- en West-Vlaanderen besmet met salmonella na problemen met de schoolmaaltijden.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken