Startpagina Economie

MTC: nettowinst van €1,74 per 100 liter melk

De Milk Trading Company (MTC) meldt dat de eerste zes afdekmaanden zijn afgesloten met een nettowinst van €1,74 per 100 liter melk. Dit komt bovenop het melkgeld dat de melkveehouders ontvangen van hun diverse melkerijen. Door zowel aan zuivel- als voederzijde posities in te nemen op de termijnmarkt wil de MTC zorgen voor een stabielere voedermarge én een gemiddeld hogere melkprijs.

Leestijd : 2 min

De MTC wil complementair zijn aan de melkerijen. Waar de melkerijen rekening moeten houden met het moment van de vraag van de retail, kan de MTC inspelen op de momenten wanneer er een gunstig sentiment is. Op die manier is het mogelijk om winst te realiseren op de termijnmarkt. Dit door de verkoop van melkpoeder en boter enerzijds en de aankoop van soja, tarwe en mais anderzijds. Zo verkoopt de organisatie bijvoorbeeld boter en melkpoeder op momenten dat de combinatie van beide prijzen een bovengemiddelde melkprijs geeft en dat voor een zo lang mogelijke periode, tot meestal acht à tien maanden vooruit.

De MTC heeft als voordeel dat er geen melk moet worden geleverd en er dus ook geen afnemer moet worden gezocht, daardoor moeten zij enkel een beslissing nemen over het gewenste prijsniveau. Ook voor de voedergrondstoffen kiezen ze gunstige momenten waarop de voederkost een stuk beneden de gemiddelde prijs ligt. Zo werd er al actie ondernomen om soja af te dekken aan het lage prijssentiment van deze zomer, en dit voor de komende twee jaar.

Door deze werkwijze te hanteren is de MTC erin geslaagd om voor de laatste zes maanden van 2018 elk lid gemiddeld €1,74 per 100 afgedekte liters extra te betalen. Daarnaast leent de termijnmarkt zich prima uit als bron van marktkennis waardoor de MTC-leden geïnformeerd worden over de toekomstige markt. Op die manier kunnen ze de eventuele aankoop van bijvoorbeeld vaarzen of voeder afstemmen op de verwachte toekomstige marktsituatie, waardoor het makkelijker is om slimme keuzes te maken.

Elke melkveehouder kan lid worden van de MTC zonder dat hij hiervoor moet veranderen van melkerij of voederleverancier, bij de MTC lever je tenslotte geen melk of koop je geen voeder. Alle leden krijgen evenveel winst per liter uitbetaald, onafhankelijk van de melkerij waaraan zij leveren. Dit komt bovenop het normale melkgeld, inclusief toeslagen of nabetalingen van elke melkerij.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken