Startpagina Economie

Vlaams gewest maakt fout met certificatie miniknollen

Het Vlaams Gewest dacht onterecht dat voor miniknollen een plantenpaspoort volstond, en geen kwaliteitscertificaat nodig was. Hierdoor is vanuit Nederland tijdelijk een blokkade ingesteld voor miniknollen uit België met een geel label. Dat bevestigt Romain Cools, secretaris-generaal van Belgapom, de organisatie voor de aardappelverwerking en –handel. Aan de kwaliteit van de miniknollen zelf wordt volgens Cools niet getornd.

Leestijd : 2 min

Volgens de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) kochten in 76 pootgoedtelers in 2018 miniknollen uit België. Volgens de NAK is er onvoldoende duidelijkheid over hoe het toezicht op de productie en de afgifte van plantenpaspoorten in België is geregeld. Nederland behoort met Schotland en Denemarken tot de belangrijkste pootgoedlanden wereldwijd en is dus een belangrijke afnemer van Belgische miniknollen.

Volgens Cools rust het verhaal op het feit dat er een discussie is tussen het federale voedselveiligheidsagentschap FAVV (bevoegd voor de fytosanitaire wetgeving en plantenpaspoorten) en het Vlaamse Gewest (bevoegd voor de attestering van de kwaliteit) op het vlak van de interpretatie van de EU regelgeving rond het in de handel brengen van pootgoed. Het Vlaams gewest was van oordeel dat er geen certificatie van miniknollen nodig was en een plantenpaspoort moet volstaan.

De Nederlandse variant van de FAVV, de NVWA, mengde zich in de discussie met de stelling dat een kwaliteitscertificaat binnen de vrij nieuwe EU-regelgeving over pootgoedhandel wel degelijk vereist is. Volgens Cools heeft NVWA gelijk en heeft Belgapom daarom het Vlaams Gewest aangesproken.

De Vlaamse overheid heeft volgens Cools bevestigd dat ze alles nu in het werk stelt om de door Belgische bedrijven geproduceerde miniknollen van het nodige certificaat te voorzien. Bovendien brengen ze ook de NAK hiervan op de hoogte, zodat deze zijn communicatie kan aanpassen. Cools benadrukt dat ten onrechte in de Nederlandse vakpers is gesuggereerd dat er een probleem zou zijn met de kwaliteit van de Belgische miniknollen.

“Dit is geheel niet het geval, integendeel. Heel wat Belgische miniknollen onder andere van het bedrijf Vervit uit Zelzate gaan de grens over en zijn een bewijs dat ook ons land op dit segment van de aardappelketen toonaangevend is.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken