Startpagina Varkens

G.H. Luxemburg bouwt hek aan Belgische grens om Afrikaanse varkenspest te weren

Het Groothertogdom Luxemburg gaat een afsluiting bouwen aan de Belgische grens om zich te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft het Luxemburgse ministerie van Landbouw en Milieu gemeld. Het hek van 8 km komt ten zuiden van Steinfort, in de buurt van de Belgische dorpen Sterpenich en Clairefontaine.

Leestijd : 2 min

In de provincie Luxemburg werden volgens het FAVV al 694 gevallen van Afrikaanse varkenspest geregistreerd. In het Groothertogdom Luxemburg zijn er nog geen gevallen van de ziekte aangetroffen: tests op kadavers van in totaal 131 everzwijnen waren negatief.

Besmetting vermijden

Het Groothertogdom heeft echter maatregelen genomen om een uitbraak van de varkenspest op zijn grondgebied ten alle koste te vermijden. Zo werd een veiligheidszone van 22.000 hectare afgebakend in het zuidwesten van het land.

De absolute prioriteit is om de besmetting van varkens op het Luxemburgse grondgebied te vermijden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw en Milieu.

Hekken duiken her en der op

Franse landbouwers en jagers plaatsten midden oktober zowat 30 km aan afsluitingen langs de grens met België, om te vermijden dat de Afrikaanse varkenspest Frankrijk zou bereiken.

Denemarken startte in januari ook al met de bouw van een 70 km lang hek aan de Duitse grens. Tot vandaag zijn in Duitsland echter geen gevallen van de Afrikaanse varkenspest geregistreerd.

Critici menen echter dat de ziekte zich ondanks de bouw van het hek nog steeds kan verspreiden. Het is namelijk vooral de mens die verantwoordelijk is voor de verspreiding, door het vervoer van dieren, jachtreizen en het verspreiden van geïnfecteerd voedsel.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken