Startpagina Varkens

Uitkoopregeling varkens raakt vermoedelijk dit jaar niet meer rond

De Europese Commissie (EC) ontving recent antwoord op vragen bij het Vlaamse voorstel voor vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders in het kader van het stikstofakkoord. De EC heeft nu opnieuw 2 maanden de tijd om hierop te reageren. Dan is Nieuwjaar kortbij...

Leestijd : 2 min

Het fameuze stikstofakkoord dateert intussen van februari.

Er ging in dit akkoord extra aandacht naar de varkenshouderij. In juni werd een vrijwillige ‘uitkoopregeling’ voor de varkenssector goedgekeurd door de Vlaamse regering. In de varkenshouderij wil men immers tegen 2030 een vermindering van de uitstoot van de varkenshouderij met 30 % realiseren. De varkensbedrijven met een impact van 0,5 % of meer op omliggende kwetsbare natuur zouden zich helemaal of gedeeltelijk kunnen laten uitkopen. De Vlaamse regering voorziet hiervoor 200 miljoen euro, genoeg om zo’n 900 varkensbedrijven uit te kopen.

Boerenbond heikelt vertraging

We berichtten vorige week al dat dit thema in de commissie Landbouw van 12 oktober aan bod kwam, zonder veel verduidelijking over de timing van dit dossier. En ook Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, vraagt zich in zijn wekelijks opiniestuk Op de eerste rij in het ledenblad Boer&Tuinder af waar die vrijwillige uitkoopregeling blijft. Een eerste oproep ‘vrijwillige stopzetting’ was immers voor dit najaar voorzien. “Die loopt dus vertraging op en er is geen zicht op een verdere timing. Wij hebben dit voorstel al op tafel gelegd in februari. Dit is onbegrijpelijk”, schrijft Ceyssens. Hij benadrukt dat er meer dan 8 maanden later nog geen enkele duidelijkheid is over bedragen of voorwaarden. “Onze landbouwers moeten dringend duidelijkheid krijgen over de voorwaarden en de bijbehorende vergoedingen in deze opkoopregeling. Voor een aantal mensen die geen toekomst zien voor hun bedrijf kan dit de mogelijkheid zijn om op een sociaal aanvaardbare manier uit de sector te stappen.”

Ook de sectorvakgroep Varkens van Boerenbond is niet te spreken over de huidige gang van zaken. De varkenshouders die uitkijken naar de opkoopregeling blijven hun varkens aanhouden. “Het uitstel werkt dus contraproductief in de markt”, meent Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling van de studiedienst.

Raakt dit dossier rond tegen Nieuwjaar?

Het pijnpunt ligt dus bij Europa. Minister Brouns verwees daar op 12 oktober in de commissie Landbouw ook al naar. De Europese Commissie had immers vragen bij het Vlaamse voorstel. Leen Van den Bergh, woordvoeder van VLM, bevestigt: “De opkoopregeling wordt beschouwd als staatssteun. Die is aan strikte voorwaarden gebonden. De Europese Commissie heeft bijkomende vragen gesteld over de voorgestelde regeling. Op vrijdag 14 oktober hebben we hierop geantwoord. De Europese Commissie heeft nu 2 maanden tijd om op onze antwoorden te reageren.”

Wie goed kan tellen, beseft dan ook dat de EC-reactie nog kan uitblijven tot midden december. Bovendien bestaat de kans dat de Europa tegen dan nóg bijkomende vragen formuleert.

Alhoewel er was gesteld dat de uitkoopregeling nog dit jaar zou ingaan, lijkt het alsmaar minder waarschijnlijk dat deze deadline zal worden gehaald.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken