Startpagina Varkens

100 Vlaamse jeugdgroepen zoeken kampplaats in varkenspestvrij gebied

De Afrikaanse varkenspest die vorig najaar werd vastgesteld in het zuiden van de provincie Luxemburg strooit roet in het eten voor de zomerkampen. Door de maatregelen in de getroffen gebieden zijn in Vlaanderen honderd jeugdgroepen op zoek naar een nieuwe kampplaats. Landbouwers die een terrein ter beschikking hebben kunnen dat via SOS Zomerkamp laten weten.

Leestijd : 2 min

De jeugdbewegingen, De Ambrassade en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz lanceren vrijdag SOS Zomerkamp om de getroffen groepen en 10.000 jongeren uit de nood te helpen. Op dit tijdelijke platform kunnen jeugdgroepen en aanbieders van een terrein of een gebouw elkaar vinden.

SOS Zomerkamp werd opgestart omdat het gebied waar Afrikaanse varkenspest woedt, blijft uitbreiden, zowel de getroffen zone als het risicogebied. Bovendien werd vastgesteld dat terreineigenaars en landbouwers vaak niet op de hoogte zijn van de genomen maatregelen. Om de onduidelijkheid en onzekerheid te counteren neemt het Vlaams jeugdwerk, in samenwerking met Les Scouts en Atouts Camps, het voortouw.

Het Vlaams jeugdwerk adviseert zijn lokale groepen om ook in gebieden die grenzen aan de getroffen zones, te vertrekken. Dit om te anticiperen op uitbreidingen die de komende maanden mogelijk nog zullen volgen, aldus een persbericht. Op de website (www.SOSzomerkamp.be) kunnen jeugdgroepen en aanbieders van een terrein of gebouw elkaar vinden.

Alle landbouwers, scholen, particulieren, bedrijven, jeugdbewegingen, festivaluitbaters en lokale overheden worden opgeroepen om hun terreinen open te stellen voor de zomer van 2019, en zo alle kinderen en jongeren deze zomer een zorgeloos zomerkamp te laten beleven. Het Agentschap voor Natuur en Bos verhoogt de capaciteit zodat er in Vlaanderen meer ruimte is voor groepen om aan de vraag tegemoet te komen. Deze zomer organiseert het Vlaams jeugdwerk zowat 6.600 zomerkampen, goed voor een half miljoen kinderen en jongeren op kamp.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken