Syngenta test alternatieven bij wegvallen middelen

E lk jaar wil Syngenta de klanten voorzien van goed advies en middelen. En dat is niet simpel in een tijd waarin middelen vallen als vliegen. Chloorthalonil, de actieve stof in Bravo, werd ingezet in schema’s ter bestrijding van septoria in wintertarwe, maar Europa besliste onlangs dat dit middel moet verdwijnen. Om goede alternatieven te voorzien, onderzochten ze die op hun demoplatform in Bever en Bassily.

Alternatieven

voor chloorthalonil

In een technische proef keken de onderzoekers alvast naar de intrinsieke waarde van enkele mogelijke alternatieven voor chloorthalonil. Die wordt in wintertarwe in de tweede knoop (T1) ingezet tegen septoria. Bravo was dan ook het referentieproduct. In de proef werd in tweede blad (T1) en in het laatse knoop (T2) met eenzelfde middel behandeld. "We moeten oudere actieve stoffen onderzoeken, zoals zwavel, Folpet, en anderen." Uit de proef bleek dat Thiovit, dat zwavel bevat, en folpet een zekere werking bieden, maar niet dezelfde niveaus bereiken als Bravo.

Vergelijking T2 oplossingen

Voor de T2 bespuitingen werden de solo SDHI's geëvalueerd. "Solatenol (of benzovindiflupyr) doet het heel goed. Fluxapyroxad en Elatus Plus - die ook benzovindiflupyr bevat - bestrijden septoria ook heel goed, en laten vergelijkbare resultaten zien als Solatenol. Bixafen valt wat meer uit de boot. Syngenta werkt ondertussen aan een nieuw middel, die het op de huidige proefvelden al goed doet, maar pas binnen een jaar of drie op de markt zal komen.

Solatenol in een schema

Syngenta focust dus in de proeven ook op de werkzame stof solatenol. Die is er al voor het tweede jaar op de markt, en blijkt het goed te doen. “We krijgen op de solatenol ook goede reacties uit de praktijk”, vertelt Crop advisor Lead Caroline Strypstein. Het is een carboxamide, en wordt altijd in combinatie met een triazool verkocht: prothioconazool, metconazool of epoxyconazool. Die toevoeging wordt gedaan om resistentie te voorkomen. De werking naar septoria is heel goed en gelijkaardig aan die van de andere carboxamiden op de markt. “Echter, één van de sterkten is ook de werking op de roesten. Daar steekt die een kopje bovenuit.”

En dit wil Syngenta ook laten zien in hun proefwerking. In een ander perceel werd in tweede knoop steeds dezelfde behandeling uitgevoerd, chloorthalonil + triazool, en vier weken later bij laatste blad een tweede behandeling die varieerde. De onderzoekers bestudeerden in dit stadium de werking van solatenol met een triazool, onder de vorm van Velogy Era/Ceratavo Plus/Elatus Plus, alsook de werking van het nieuwe product. Tegen septoria gaven de schema's een goed resultaat. In het laatste blad was er al veel bruine roest te zien "Het is nu afwachten wat de werking zal zijn hiernaar toe."

Pas op: resistent raaigras

In wintertarwe komt resistent raaigras tot nu toe heel weinig voor in België, in tegenstelling tot resistente windhalm die de laatste jaren veel voorkomt en sterk uitbreidt. Ook resistente duist komt vaak voor aan de kust en de polder. “Resistent raaigras komt wel meer voor in Frankrijk. Het komt nu voor op enkele percelen omdat ongeveer drie jaar geleden resistent raaigras uit Frankrijk is binnengekomen via stro. Toen begonnen de problemen.”

Dit raaigras is resistent tegen sulfonylurea, dus alle toepassingen met Sigma of Capri werken niet. Ook Axial verliest zijn nut. Dat bleek ook in de proef. “In de lente bestrijden, lukt dus niet meer. We zien wel oplossingen in behandelen in de herfst”, klonk het. Uit de proeven bleek dat chloortoluron in vooropkomst een goed effect heeft. “Het raaigras wordt niet 100 procent bestreden, maar het doet de druk al veel minder worden.” Ook prosulfocarb in Defi doet goed zijn werk en Liberator kende in vroege naopkomst een mooie controle tot 95%. De combinatie Defi + Liberator vervolledigen elkaar en gaven een bijna perfect resultaat. De goede oplossing volgens Syngenta is chloortoluron toe te passen in vooropkomst en erna Defi + Liberator. Dit schema deed het ook het beste in de proef.

Zonder terbutylazine in maïs

Voor de onkruidbestrijding in maïs werd gekeken naar schema’s met terbutylazine, schema’s zonder terbutylazine, maar ook naar schema’s zonder bodemmiddelen. “Veel bodemmiddelen staan onder druk, dus wij willen oplossingen voorzien, mochten er geen bodemmiddelen meer op de markt zijn.” Bij 2-3 blad stadium werkt het klassieke schema met terbutylazine (Callisto + Gardo Gold + Peak + grassenmiddel) goed, net als het schema zonder terbutylazine (Callisto + Dual Gold + Peak + grassenmiddel). Peak in onmisbaar in het schema zonder terbutylazine. Ondanks de trage werking, bestrijdt het heel goed moeilijke onkruiden zoals kamille en zuring. “Beide schema’s deden het goed omdat er voldoende regen viel. Toch is het aangeraden om bij het toepassen van een schema zonder terbutylazine, vroeg genoeg te beginnen om problemen later te vermijden.” Ook bij schema’s zonder bodemmiddelen is het goed vroeg genoeg te starten.

Wat tegen doornappel?

Omdat Datura, of doornappel, een belangrijk probleem kan vormen op de percelen, werden twee proeven hieromtrent aangelegd. In een eerste screeningsproef werden verschillende middelen in vooropkomst met elkaar vergeleken. Dual Gold en Frontier konden door hun goede bodemwerking Datura bestrijden. Diflanil en Battle lieten ook een mooie werking zien. Defi en Challenge laten geen volledige werking zien, maar kunnen waarschijnlijk in combinatie elkaar vervolledigen. Centium en Proman brachten in vooropkomst niet veel op. Mistral werkt in na-opkomst bij contact, in vooropkomst remt het doornappel wel, maar niet volledig.

In maïs werkt Callisto goed, maar niet volledig, tegen Datura, door de bodem- en contactwerking. Ook Laudis en Peak geven een goede contactwerking, maar als bodemwerking doen die niets.

Bieteninsecten bestrijden

Dit jaar werden bieten niet ontzien van insecten. De bietenkever was talrijk aanwezig en tast de kiemplanten aan waardoor de planten slechter groeien. Bietenkever bestrijden in na-opkomst kan met Karate. Een ander probleem dit jaar is zwarte bonenluis. Die komt in kolonies voor en doet het blad krullen. De bieten hebben uiteindelijk ook moeite met groeien. Caroline Strypstein: “Op tijd behandelen is de boodschap. Karate is niet volledig omdat de zwarte bonenluis zich onder het blad bevindt. Okapi kan wel vanwege de dampwerking.” Ze gaf aan dat Syngenta wel wat vragen kreeg rond de mengsels met Okapi en herbiciden. “Een klassieke FAR combineren met Okapi kan. Antigrassenmiddelen kunnen dan weer beter niet worden toegevoegd om verbranding te vermijden. Wil je grassen bestrijden, doe dat dan in een aparte behandeling”, sluit ze af.

Marlies Vleugels

Meest recent

Meest recent