Startpagina Paarden

Hilde Vautmans voorzitter paardengroep Europees Parlement

EU-parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) wordt de nieuwe voorzitter van MEP Horse Group, een groep parlementsleden die de paardensector verdedigen. De MEP Horse Group werd in 2011 opgericht door de Britse afgevaardigde Julie Girling, als onderdeel van het European Horse Network (EHN), met als doel de paardensector meer zichtbaarheid te geven op de Europese politieke agenda.

Leestijd : 2 min

EHN is een organisatie die de paardensector Europees wil vertegenwoordigen. Sinds de oprichting heeft de MEP Horse Group gewerkt aan tal van Europese regelgevende kwesties en teksten zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid, diergeneesmiddelen, consumentenverkoop, de BTW-hervorming en de Brexit.

"Ik ben zeer vereerd dat ik het voorzitterschap mag overnemen van Jean Arthuis en Julie Girling", aldus Vautmans. “We hebben grote vorderingen gemaakt sinds 2011, maar er is nog veel te doen om ervoor te zorgen dat de Europese paardensector in Brussel nog beter wordt herkend en erkend.”

Samen met EHN wil ze inzetten op álle mogelijke aspecten van de sector: de recreatieve en professionele paardensport, landbouw, hippo- en equitherapie, toerisme, etc. “De paardenindustrie is namelijk een erg belangrijke sector die een grote bijdrage levert aan onze Europese economie. Als voorzitster zal ik dan ook tot het uiterste gaan om deze uitdagingen op de agenda van het Europees Parlement te zetten, teneinde de huidige situatie in Europa te verbeteren." aldus Vautmans die net de eerste werkbijeenkomsten voor september heeft gelanceerd.

Vautmans, die het Franse Parlementslid Jean Arthuis opvolgt, wil een aantal van haar nieuwe parlementaire collega's aanmoedigen om op 15 oktober in Brussel de eerste vergadering van deze werkgroep van het EU-parlement bij te wonen. Haar voornaamste aandachtspunt is de nadruk te leggen op de vele troeven van de Europese paardensector en politieke acties voor te stellen om deze te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

"We zijn verheugd mevrouw Vautmans te mogen verwelkomen als onze nieuwe voorzitter en ik twijfel er niet aan dat ze als gepassioneerde amazone de belangen van de paardensector in Europa zal bevorderen en de MEP-paarden groep van het Parlement naar mijlpaal acties zal begeleiden", voegt Mark Wentein, president van EHN.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken