Beïnvloedt de voederstrategie de smaak van varkensvlees?
ILVO onderzocht het effect van het voeder van immunocastraten op de smakelijkheid van het vlees. De verschillen in smaak, geur en waterhoudend vermogen tussen bargen en immunocastraten werden daarbij groter op het laag energetisch voeder.
Het energiegehalte van het voeder heeft een effect op de smakelijkheid van het vlees van immunocastraten. - Foto: ILVOHet energiegehalte van het voeder heeft een effect op de smakelijkheid van het vlees van immunocastraten. - Foto: LBLTijdens Agriflanders werd op de stand van het Varkensloket een preferentietest bij consumenten uitgevoerd. - Foto: ILVO
Immunocastratie kan toegepast worden als alternatief voor onverdoofde castratie van biggen. Het reduceert berengeur en laat toe om een hogere economische en ecologische efficiëntie te behalen in vergelijking met bargen. Bovendien resulteert immunocastratie in een betere sensorische vleeskwaliteit in vergelijking met intacte beren. De techniek stuit echter voorlopig in de Europese markt op weerstand, waardoor een grootschalige...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
VarkensIn het Unipig-onderzoeksproject gaan ILVO en KU Leuven op zoek naar strategieën om de uniformiteit tussen dieren in eenzelfde productieronde te verhogen. Uit 2 recente proeven blijkt dat het bijkomend aanbieden van nat snoepvoeder in een vertrouwde kom bovenop speenvoeder in een standaardvoederbak de voederopname tijdens de eerste week na het spenen verhoogt.