Klimaatvriendelijke ommekeer met eigen voer

Melkveehouders zijn wel degelijk bezig met het aanpassen van hun bedrijfsvoering aan de klimaatuitdaging. Ze zoeken naar een teeltsysteem dat bij extreme weersomstandigheden meer opbrengstzekerheid biedt, zorgt voor meer koolstofopslag in de bodem en dat minder kunstmestinput nodig heeft. Een gedegen rantsoenadvies blijft hierbij een noodzaak.
Melkveehouders zijn wel degelijk bezig met het aanpassen van hun bedrijfsvoering aan de klimaatuitdaging. Ze zoeken naar een teeltsysteem dat bij extreme weersomstandigheden meer opbrengstzekerheid biedt, zorgt voor meer koolstofopslag in de bodem en dat minder kunstmestinput nodig heeft. Een gedegen rantsoenadvies blijft hierbij een noodzaak. - Foto: Hooibeekhoeve

Alhoewel er op al deze vlakken nog heel wat onderzoek nodig is, vatte het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) toch al de ‘KOE’ bij de horens en voerde een demonstratieproject uit met steun van Vlaanderen en Europa. Het project kreeg de naam ‘Klimaatvriendelijke Ommekeer met Eigen voer’ of kortweg ‘KOE’. ‘KOE’ is een samenwerking tussen LCV, Hooibeekhoeve, ILVO, Inagro, HoGent en Universiteit Gent.

Een doordachte teeltkeuze en vruchtwisseling op een melkveebedrijf is nodig om tot maximale CO2-opslag...

Dit artikel is voor abonnees

Registreer u gratis om meer artikels per maand te genieten

Ik wil meer artikel lezen
Ik profiteer ervan
Ik ben abonnee en
heb een account
ik meld mij aan
Ik ben abonnee en
ik wil Landbouwleven online lezen
Ik schrijf mij in

Meest recent

Meest recent