Startpagina Aardappelen

NEPG: aardappeloogst iets boven vijfjarig gemiddelde

De aardappeloogst in de vijf belangrijkste Europese productielanden zal uitkomen tussen 27 en 27,3 miljoen ton. Dat raamt aardappelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) op basis van proefrooiingen. De oogst ligt daarmee 3% boven het vijfjarig gemiddelde en 12% boven een jaar geleden. De groei is gevolg van een groter areaal.

Leestijd : 2 min

De NEPG voegt een belangrijke disclaimer toe. De laatste proefrooiingen zullen begin oktober plaatsvinden en een groot gedeelte van het gewas staat nog in het veld.

Het is dit jaar niet een hogere opbrengst die leidt tot een grotere oogst, maar een groter areaal. In alle NEPG landen behalve Groot-Brittannië is het areaal gegroeid, in Frankrijk zelfs met 14% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De opbrengst lag in de vijf landen gemiddeld op 44,7 ton per hectare. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 47,1 ton. De regen maakte dat vorig jaar amper 40,9 ton werd binnengehaald.

Specifieke cijfers per land geeft NEPG niet direct maar de Belgische opbrengsten liggen het laagst. Volgens de NEPG komt dat vooral door gebrek aan irrigatie. In België maar ook Frankrijk en grotere delen van Duitsland is een deel van het gewas bijna afgestorven door droogte, met bijna geen vermogen meer tot groei in de komende dagen of weken. De proefrooiingen laten zien dat opbrengsten nu afvlakken.

In Nederland, Groot-Brittannië en weer andere delen van Duitsland staat nog groen gewas. In Groot-Brittannië volgt de oogst later en zijn opbrengstramingen nog gebaseerd op het vijfjarig gemiddelde.

Markt

De NEPG stelt dat de oogstverwachtingen nog niet zijn verwerkt in het prijsniveau. De prijzen kunnen volgens NEPG de komende weken aantrekken. Fabrieken zijn al vroeger in de zomer grondstoffen gaan inslaan dan vorig jaar en ze gaan het seizoen zo goed als ‘leeg’ in. Op een gegeven moment is het verwerkingsseizoen wat ontregeld geweest door de komst van vroege aardappelen uit Bordeaux, het Rijnland en België die tegelijk op de markt kwamen. Dat effect gaat er nu uit.

De vijf grote aardappellanden in de EU zullen concurrerender zijn op de wereldmarkt, denkt de NEPG, omdat prijzen niet zo hoog liggen als een jaar geleden. Ondertussen lijkt de opbrengst in Oost-Europa tegen te vallen. Eind oktober komt NEPG met een tweede raming voor de vijf grote aardappelproducerende landen.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken