Startpagina Bedrijfsnieuws

Agrometius maximaliseert aanbod in precisielandbouwtechnieken

Meer en meer landbouwers raken vertrouwd met precisielandbouw. Volgens het toonaangevende bedrijf Agrometius is precisielandbouw vandaag prima inzetbaar én bovendien winstgevend!

Leestijd : 7 min

Vantage Agrometius heeft al zo’n 15 jaar ervaring met precisielandbouw en gps-besturing. We hadden een gesprek met Rob Baken, general manager in België, en Wietse Vangilbergen, verkoopverantwoordelijke voor Vlaams-Brabant en Limburg.

We kennen dit bedrijf al jaren onder de naam Agrometius. Vanwaar die naamsverandering? Baken: “Agrometius is invoerder van het merk Trimble, de grootste gps-producent ter wereld. Trimble wil echter dezelfde naam dragen bij zijn invoerders. Die invoerders moeten wel een totaalpakket ‘Vantage’ met gps, hardware en software, aanbieden. Gelukkig mochten wij onze sterke naam Agrometius behouden, maar voluit is het dus Vantage Agrometius, en we staan vrij om bijkomende merken en technieken aan ons pakket toe te voegen.

Het is immers onze missie om onze klanten te helpen om met precisielandbouw de efficiëntie, de kwaliteit, de opbrengsten en het rendement op hun bedrijf te laten stijgen. We beschikken over een mooi totaalpakket en gaan hierbij merkonafhankelijk tewerk. De tractoren en machines van onze klanten mogen dus eender welke kleur hebben, we beschikken steeds over een oplossing.”

Kansen voor precisielandbouw

Het is een open deur intrappen, te zeggen dat de sector voor heel wat uitdagingen staat. Marges staan onder druk, beschikbaarheid van land wordt een probleem, weerextremen nemen toe, de regelgeving wordt strenger, goed en gemotiveerd personeel vinden is lastig en iedereen vraagt een duurzame productie… Agrometius ziet hierin echter kansen voor precisielandbouw.

Het is onze missie om onze klanten te helpen om met precisielandbouw de efficiëntie, de kwaliteit, de opbrengsten en het rendement op hun bedrijf te laten stijgen , stelt Rob Baken.  We beschikken over een mooi totaalpakket en gaan merkonafhankelijk tewerk.
Het is onze missie om onze klanten te helpen om met precisielandbouw de efficiëntie, de kwaliteit, de opbrengsten en het rendement op hun bedrijf te laten stijgen , stelt Rob Baken. We beschikken over een mooi totaalpakket en gaan merkonafhankelijk tewerk. - Foto: AV

Nochtans kampt precisielandbouw vandaag nog met vooroordelen en knelpunten die door de early adopters werden ervaren. Rob Baken: “Er zijn en waren inderdaad nogal wat grieven. Het machinepark van de meeste landbouwers bestaat natuurlijk uit trekkers en machines van verschillende merken. Het koppelen van machines verliep nogal omslachtig en ingewikkeld. De data van de verschillende gps-systemen bleken ook beperkt uitwisselbaar. Taakkaarten maken en ze overzetten naar de display van de trekker vindt men lastig. En de investeringen in precisielandbouwsystemen zouden moeilijk terug te verdienen zijn…” Een andere evolutie op het terrein is dat enkele grote merken in de landbouwsector wereldwijd evolueren naar full liners. “Vraag is of onze landbouwers dit ook willen? We ervaren dat men hier graag de keuzevrijheid wenst te behouden. Maar boeren willen ook graag data-uitwisselbaarheid, een goede communicatie tussen de verschillende merken, ondersteuning bij problemen, en bovenal willen ze hun investeringen terugverdienen!”

“Het is dus verbazend dat er zo weinig (of niet) wordt nagedacht over de aankoop van gps-systemen”, bevestigt Wietse Vangilbergen. “Het is dikwijls een surplus bij de aankoop van de tractor, maar er hangt zoveel van af! Hij dient niet om ‘enkel een AB-lijntje te zetten’ zoals wel eens wordt beweerd. Je kunt vandaag zoveel meer nuttige data verzamelen en inzetten voor je bedrijf! De meesten zijn er zich niet van bewust dat een merkonafhankelijk gps-systeem heel wat van de aangehaalde problemen kan vermijden.”

Landbouw volgt autosector

Vandaag zijn er dus op de meeste landbouwbedrijven tractoren en werktuigen van verschillende merken aanwezig. Die moeten met elkaar communiceren. Elk merk heeft zijn eigen gps-systeem. Bovendien wordt de landbouwer ook geconfronteerd met verschillende softwarepakketten.

“Dit hoeft niet”, stelt Rob Baken. “Je kan overal hetzelfde eenvormige systeem gebruiken waardoor alle voertuigen en toebehoren continu op dezelfde lijn zitten. Onze nieuwe systemen hebben veel meer mogelijkheden om machines, ook oudere types, te koppelen. Daarnaast beschikken we nu over één portaal waar al deze data terechtkomen, namelijk taakkaart.be.” Volgens Baken volgt de landbouwsector de evoluties van de auto-industrie. “Je stapt in je auto en het systeem verbindt met het internet, je gsm en kalender en je weet waar je naartoe moet. Je hebt alle data bij de hand. Dat is dus merkonafhankelijk en iedereen kan ermee werken. Binnen enkele jaren gebruikt niemand nog ‘af-fabriek’ autosystemen. Dat gebeurt nu ook in de landbouwsector. Hierdoor is iedereen onmiddellijk up to date over bijvoorbeeld de ingestelde A-B-lijnen van een bepaald perceel.”

Ruim aanbod onder één dak

We overlopen de recentste nieuwigheden:

Android displays Vandaag beschikt Vantage Agrometius over twee universele Trimble displays, die werken op basis van Android. Ze zijn bruikbaar op alle merken trekkers en zelfrijders. Heel wat machinefabrikanten ontwikkelden een eigen app voor de machineaansturing. Deze apps kan je gemakkelijk vinden in de Trimble Store. Via het Precision-IQ-systeem, het eigenlijke gps-systeem, kan je op het startscherm naar de deelschermen gaan om bijvoorbeeld te wisselen tussen de ingezette trekkers, werktuigen, percelen, taken… Of de trekker dan aan het ene werktuig hangt of een ander, de werking blijft gelijk. Het intikken van de correcte perceelnaam wekte bij de gebruikers ook wel ergernis op, maar dat hoeft in dit systeem niet meer dankzij Google-locaties met het gekende vlagje.

Isobuskoppeling Het Amerikaanse Trimble nam onlangs het Duitse Müller Elektronik over. Dat zorgt voor een mooie aanvulling op het gamma, want Trimble was minder sterk in het aansturen van machines dan Müller. Müller maakt merkonafhankelijke Isobusoplossingen. Je kan hiermee een oudere maar nog perfect werkende spuitmachine, meststofstrooier of mengmesttank voorzien van een Isobusaansturing zodat moderne precisietechnieken mogelijk worden, ongeacht het merk van de trekker. Vangilbergen: “Bovendien krijgen kleinere fabrikanten op deze manier toegang tot moderne technieken, zonder dat ze hoge investeringskosten moeten dragen. Zo worden ze niet uit de markt geconcurreerd.”

YieldmasterPRO In de akkerbouw is men nog steeds behoorlijk onwetend: heeft de geleverde input de verwachte output opgeleverd? In de melkveehouderij beschikt men immers over gegevens per koe. Hier komt gelukkig verandering in. De YieldMasterPRO doet opbrengstmetingen op oogstmachines. Het systeem geeft inzicht in verschillen in het perceel, maar ook tussen percelen of tussen rassen. Specialisten van Agrometius zorgen bovendien voor verwerking van de data. Op korte termijn worden draadloze communicatie met taakkaart.be en Isobusoplossingen voorzien.

Bluetooth machine ID Dit eenvoudig ‘kastje’ monteer je op het werktuig. Bij aankoppelen van trekker aan de machine herkennen deze elkaar automatisch. Het zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt, minder hoeft gebeld te worden en minder stilstand (tijdverlies) wordt veroorzaakt.

LogMaster & LogMasterPro De LogMaster is een track & trace systeem specifiek voor de landbouw. Het geeft een volledig inzicht over het (gebruik van je) machinepark. Je kunt vanop je pc immers heel wat gegevens opvolgen, bijvoorbeeld het brandstofverbruik, het aantal uren stationair draaien van de motor, de werktijd per perceel… Zeker wanneer je personeel inzet, is dit systeem erg nuttig om je machinepark efficiënter te beheren en in te zetten. De data zijn beschikbaar op taakkaart.be.

Taakkaart.be is het verzamelpunt van data

De Agrometius-app www.taakkaart.be werd vorig jaar gelanceerd met enkel gratis satellietbeelden, maar intussen staat het onlineplatform volledig op punt. De app bestaat ook in het Frans (Cartedemodulation.be) en het Duits (Applikationskarte.de).

Wietse Vangilbergen toont op de satellietbeelden van  www.taakkaart.be  de verschillen op een perceel .
Wietse Vangilbergen toont op de satellietbeelden van www.taakkaart.be de verschillen op een perceel . - Foto: AV

Rob Baken: “We probeerden alle partijen die op en rond het akkerbouw- en loonwerkbedrijf aanwezig zijn (landbouwer, adviseur, loonwerker, transport…) in kaart te brengen. Zij moeten vlot met elkaar kunnen communiceren. Op het centrale portaal www.taakkaart.be zitten daarom verschillende deelapps, namelijk satellietbeelden, databeheer, fleetmanagement... De ontwikkelingen lopen nog volop, in de nabije toekomst zal je hier bijvoorbeeld ook de opbrengstkaarten vinden. Vergelijk het met de mogelijkheden binnen Google, met onder meer Maps, Translate... Je gebruikt enkel het stukje wat je op dat moment nodig hebt. Op de achtergrond communiceren deze deelgebieden wel met elkaar. Afhankelijk wat je nodig hebt, kan je een specifiek (betalend) pakket aanschaffen.”

De satellietbeelden blijven gratis beschikbaar. “We willen de landbouwers zoveel mogelijk inzicht geven in de variatie binnen hun percelen. Met een klik op de knop kan je percelen uit de verzamelaanvraag aanduiden en de gegevens inladen. Je kan dan snel - mits enkele kliks - en gemakkelijk een taakkaart aanmaken en exporteren naar de voornaamste tractormerken. Wanneer je een merkonafhankelijke Trimble display hebt, kan dat zelfs draadloos.”

Volgens Rob Baken is een plaatsspecifieke aanpak vandaag al werkelijkheid. Er is een heel palet aan toepassingen mogelijk: plaatsspecifiek zaaien, planten, bemesten, behandelen… “Vermits de bodem de basis is van de teelt vinden we de Veris bodemscanner daarbij een belangrijk instrument. We kunnen de bodem komen scannen. En sinds deze zomer kunnen we deze data ook inladen in taakkaart.be. De adviseurs van de Bodemkundige Dienst, waarmee we samenwerken, kunnen hier vervolgens mee aan de slag.”

In het luik ‘databeheer’ van taakkaart.be kun je verzamelde data verwerken. Je kunt de perceelsgrenzen, de AB-lijnen… en ook de perceelsdata van de bodem of opbrengstgegevens beheren. Die eigen data kun je delen met derden (loonwerkers, adviseurs, afnemers) of je kunt bijkomende data ontvangen. “Het systeem kan met heel wat merken communiceren. Met de nieuwe module AutoSync zou dit trouwens vlotjes moeten verlopen. Het zorgt voor een volledige synchronisatie van de data, ook op je verschillende toepassingen (online, gsm, displays).

In de prijs van de verschillende pakketten op taakkaart.be zitten ook steeds enkele uren advies. Opbrengstdata moeten bijvoorbeeld de nodige kwaliteit hebben. Dit betekent een correcte instelling van het systeem en het perceel, maar ook het opschonen van de verzamelde data. In overleg met de klant leggen we vast waar de data worden bewaard, het doel van de data, met wie deze worden gedeeld… We zien dat de rol van adviseur intussen danig veranderde. Ze zullen hun advies meer en meer formuleren op basis van data van hun klanten en komen ook bij ons aankloppen. Intussen werken we niet alleen nauw samen met de BDB, maar ook bijvoorbeeld met de adviseurs van Inagro, Ardo, Aveve-zaakvoerders enzomeer.

Precisielandbouw loont

“Als je precisielandbouw goed toepast, is het ook winstgevend!” benadrukt Rob Baken tot slot. “We beschikken vandaag over een ruim pakket aan mogelijkheden, ondersteund door onze specialisten. Met onze tools kunnen we intussen zowat 95% van de machines verbinden. Aangezien we merkonafhankelijk tewerk gaan vinden we ook steeds wel een oplossing. We willen de komende maanden op de grote mechanisatie-evenementen, zoals de Werktuigendagen en Agribex, ons aanbod verder uitrollen en landbouwers en loonwerkers volop laten kennis maken met taakkaart.be want precisielandbouw loont!”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken