Bij het bezoek aan twee Belgische Witblauwbedrijven werd de Chinese minister van Landbouw begeleid door Belgisch minister van Landbouw Borsus. Het bezoek maakt onderdeel uit van veelvuldige contacten tussen ons land en China, die misschien wel op termijn kunnen leiden tot het ondertekenen van belangrijke commerciële handelsakkoorden.
De eerste keer
De Chinese minister Han Changfu bezocht twee Brabantse bedrijven: enerzijds het bedrijf Hoeve Ten Halve van Paul Saelens in Herent, en anderzijds het bedrijf van de familie Devillers in Geer, Waals-Brabant. “Het is een geweldige eer om op ons bedrijf een dergelijk bezoek te mogen ontvangen”, aldus Denis Devillers op het moment van ontvangst. Het was de eerste keer dat de Chinese minister, vergezeld door zijn familie, een bezoek bracht aan ons land.
Bezoek op het terrein
Onze federale minister van Landbouw Willy Borsus herinnerde er aan dat België en China reeds enkele jaren een intensere band hebben opgebouwd in de landbouwsector. “Deze vertrouwensband heeft ertoe geleid dat we een memorandum hebben kunnen ondertekenen voor de uitvoer van Belgisch varkensvlees naar China. Gesterkt door dit resultaat, hebben we een dossier opgestart voor de export van Belgisch rundsvlees.”
En wat is er beter om het hele proces van missies, contacten, bezoeken en inspecties te kaderen dan een concreet bezoek aan een gespecialiseerd familiaal landbouwbedrijf in onze regio? Het was blijkbaar een expliciete vraag van minister Han Changfu om veetelers van het Witblauw te ontmoeten.
Productie-omstandigheden, rantsoen, sanitaire opvolging van de dieren... De Chinese minister van Landbouw liet het niet na om zijn gastheren honderduit te vragen tijdens de bezoeken. Een degustatie van het Belgisch Witblauwe vlees mocht niet ontbreken.
Gewassen en groenten
Denis Devillers uit Geer legde de structuur van het bedrijf uit. “Ons familiaal bedrijf steunt op drie pijlers: de veeteelt en het afmesten van het Witblauw, de klassieke akkerbouwgewassen van de regio (tarwe, bieten, aardappelen voor de verse markt, maïs...) en uiteindelijk de groenten voor de vers- en diepvriesmarkt (spinazie, wortelen, kervel, bonen...). We nemen ook deel aan rassenproeven en phytotechnische proeven.
De groenten en aardappelen die voor de versmarkt bedoeld zijn, worden geïrrigeerd.
Gesloten circuit Belgisch Witblauw
De veeteelttak wordt zoveel mogelijk gesloten gehouden, wat een perfecte traceerbaarheid mogelijk maakt. Het grootste deel van de dieren worden op het bedrijf geboren en blijven er tot hun eindbestemming. De heer Devillers zet dekstieren in voor de fokkerij. Deze koopt hij vaak elders aan om genetisch te verbeteren en inteelt te vermijden.
De vermarkting van de afgemeste stieren gebeurt door een veehandelaar die zowel met de groothandel als met kleinere slagers werkt. Veel stieren vertrekken naar het slachthuis rond een leeftijd van 20 maanden, afhankelijk van het gewicht en de markt.
Met de emmer gevoederd
Zoveel mogelijk eigen voeders
Deel van antwoord is export
Het informeel bezoek van de Chinese minister van afgelopen 20 april aan twee gespecialiseerde witblauwfokkers past in het kader van de contacten die ons land heeft ontwikkeld met China om de export naar het land te doen groeien.
“We zijn gestart met dit proces voor varkensvlees. Dat gaf overtuigende resultaten, en we willen dit uitbreiden voor rundsvlees”, geeft minister Willy Borsus aan. “Deze aangeknoopte contacten tonen op een transparante manier aan de Chinese autoriteiten hoe wij de traceerbaarheid en superieure kwaliteit van ons rundsvlees garanderen, met het respect voor duurzame praktijken. Het garanderen van de sanitaire veiligheid is een prioriteit voor de Chinese tegenhangers van ons FAVV. Om exportmarkten voor onze bedrijven open te krijgen moet men kunnen beantwoorden aan zeer strikte sanitaire normen, zeker in het geval van China.”
Minister Borsus pleit ervoor dat Belgische consumenten kiezen voor ‘made in Belgium’, maar denkt ook dat een deel van het antwoord op de crisis in de rundveehouderij moet komen van exportmarkten.
“Wij zijn in het bijzonder actief in onze onderhandelingen met China, maar ook met Japan en Viëtnam. Deze openingen van afzetmogelijkheden naar het buitenland zijn positieve signalen voor onze markt en voor de prijs van onze producten. De Chinese markt is momenteel een bescheiden consument van rundsvlees. China is meer gericht op varkensvlees en gevogelte, meer specifiek nog de onderdelen die wij gewoonlijk niet eten.”
De Chinese ambassadeur Qu Xing sloot zich daarbij aan. “In het verleden was het vooral de moslimgemeenschap in China die rundsvlees consumeerde. Maar de algemene stijging van de levensstandaard heeft de afgelopen tien jaar de mogelijkheid aan een groeiend aantal consumenten gegeven om te diversifiëren in de vleesconsumptie.”
“Het is vooral die markt die wij willen bedienen”, vulde minister Borsus aan.
Varkensvlees, een eerste succes
In april 2009 ondertekenden het Belgische Agentschap voor de voedselveiligheid (FAVV) en zijn Chinese tegenhanger een protocol voor de export van Belgisch varkensvlees naar China.
Na verschillende jaren van onderhandelingen heeft Willy Borsus in 2015 het memorandum voor de export van varkensvlees naar China ondertekend. In 2016 werden de eerste containers varkensvlees verstuurd naar China.
Vandaag zijn het de twee grootste slachthuizen in België, Belgian Pork Group en Noordvlees-Van Gool, die betrokken zijn in deze export. Deze twee groepen zijn goed voor meer dan de helft van de slachtingen van varkens in België. De horizon is om tegen 2018 150.000 ton naar china te exporteren, goed voor een vervijfvoudiging van de huidige exportmogelijkheid.
Andere memoranda zijn in voorbereiding, onder andere over het zogenaamde vijfde kwartier (vooral organen), maar ook over een uitbreiding van de lijst van slachthuizen die mogen exporteren naar China.