Startpagina Mechanisatie

Demonstratie getrokken spuittoestellen zet diverse systemen op een rijtje

Dit jaar werden op de Werktuigendagen verschillende demonstraties gegeven. Zo organiseerde AgriBevents samen met het PCLT een demo over getrokken spuitmachines. De bezoeker kreeg op die manier een compact en objectief overzicht van de verschillende machines.

Leestijd : 5 min

We mogen ervan uitgaan dat alle constructeurs vandaag kwaliteitsproducten afleveren. Toch hanteren ze bedrijfseigen principes en systemen. Tijdens de Werktuigendagen wilde men daarom belangrijke spelers naast elkaar presenteren. Met deze demo wilden de organsiatoren ook enkele verschillen aantonen, en de landbouwer/loonwerker helpen een keuze te maken die bij zijn bedrijf past.

Situering

In de geïntegreerde akkerbouw moeten landbouwers kunnen rekenen op een goede spuittechniek. Een goed spuitbeeld, weinig overlap en een correcte dosering dragen bij aan een gezonde teelt en bevorderen het saldo. Ook in de fyto pas je best het 4J-principe toe: de juiste dosis, met de juiste producten, op het juiste tijdstip én met de juiste spuittechniek.

Daarnaast staat er veel maatschappelijke druk op het gebruik van gewasbeschermingsproducten. De bescherming van onze omgeving haalt vaak de bovenhand op de effectiviteit van een bepaald product. Hierdoor worden steeds meer producten van de markt gehaald. Om een antwoord te bieden op de maatschappij, moet de sector zich transparant opstellen en extra voorzichtig omgaan met de nog toegelaten producten. Een goede, moderne spuit in combinatie met de nodige vakkennis vormen de sleutels tot een verantwoord en duurzaam fytogebruik.

Opzet van de demo

ArgiBevents en PCLT kozen ervoor om enkel het segment ‘getrokken spuittoestellen’ te tonen. De demonstratie zette in op 5 aspecten: spoorvolging, uit- en dichtklappen van de spuit, spuitboomstabiliteit op een hobbelbaan, automatische sectie-/dopafsluiting door middel van gps en obstakelbeveiliging. Aan de deelnemers werd gevraagd om te rijden aan de opgelegde normen en hun spuittoestel in te stellen met specifieke parameters:

- snelheid van 8 km/u

- spuitboomhoogte van 50 -70 cm.

- de werkbreedte 33 of 27 m

- spoorbreedte 2,10 m

- dosis van 250 l/ha, spuitdruk 3 bar

- spuitdop: rode (0,4)

Spoorvorming: Een getrokken spuit loopt niet zomaar in het spoor van de trekker, maar een stuk binnendoor. Constructeurs vragen een meerprijs voor spoorvolgsysteem, zo komt de spuit recht voor een rij te staan. Doordat het spoor van de spuit dan perfect in het spoor van de trekker loopt verminderen we gewasschade, of rijden we niet over ruggen. We onderscheiden hierbij 2 systemen: kniksturing en wielsturing. Een perfecte spoorvolging vraagt een goede afstelling, ongeacht welk systeem. Daarnaast is het goed volgen van het spoor ook nog afhankelijk van de rijsnelheid en de maximale stuuruitslag van de spuit. De spoorvolging werd gedemonstreerd met een zandbak waar de trekker en spuit in een bocht door reden.

De spoorvolging werd gedemonstreerd in een zandbak.
De spoorvolging werd gedemonstreerd in een zandbak. - Foto: Anneleen Schollier

Uit- en dichtklappen van de spuit: Er zijn verschillende systemen van uit- en dichtklappen van de spuitboom tussen constructeurs. Intussen zijn deze standaard hydraulisch. De snelheid van in- en uitvouwen vinden sommigen belangrijk inzake tijdwinst. De snelheid wordt geregeld door de olietoevoer. In begin en op het einde moet die vertraagd worden zodat de boom niet teveel krachten hoeft op te vangen. De meeste spuitbomen op de demo klapten zijdelings toe. Achteraan opvouwen kan ook. Hierdoor kan de spuittank iets breder uitgevoerd worden, en creëert men meer stabiliteit op de baan. Nadeel zijn kortere secties en meer scharnieren. Een goed ophangingsysteem moet zorgen voor een rustig gedrag van de spuitboom op de weg en het veld.

Spuitboomstabiliteit: Bewegingen van de spuitboom in het verticale vlak worden veroorzaakt door het rijden op oneffen terrein. De ruwheid van het terrein kan sterk variëren. Een slecht uitgebalanceerde spuitboom kan op het ene moment de grond bijna raken en even later een spuitboomhoogte hebben die hoger is dan een meter. Deze verticale beweging wordt ‘pendelen’ of ‘slingeren’ genoemd en zorgt voor pleksgewijze over-/onderdosering én drift. Machineconstructeurs hebben hierbij allemaal hun eigen oplossing in ophangingsysteem van de spuitboom.

Tijdens de demo reden de spuitmachines over een ISO-gecertificeerde hobbelbaan van ILVO. Op die manier blijven de oneffenheden op het terrein voor iedereen gelijk.

Tijdens de demo reden de spuitmachines over een ISO-gecertificeerde hobbelbaan van ILVO. Op die manier blijven de oneffenheden op het terrein voor iedereen gelijk.
Tijdens de demo reden de spuitmachines over een ISO-gecertificeerde hobbelbaan van ILVO. Op die manier blijven de oneffenheden op het terrein voor iedereen gelijk. - Foto: Anneleen Schollier

Obstakelbeveiliging: De laatste spuitsectie van elke spuitboom is voorzien van een obstakelbeveiliging. De functie van de obstakelbeveiliging is het beschermen van de spuitboom tegen beschadiging door een voorwerp. Een verlichtingspaal aan de rand van een perceel zou ernstige schade kunnen veroorzaken aan de spuitboom als er geen beveiliging zou zijn en de chauffeur slechts een minimale stuurfout doorgeeft. Daarom zit er op de laatste sectie een instelbare veerbelaste obstakelbeveiliging. Tijdens de demo werd dit zichtbaar gemaakt met behulp van een baal stro.

De laatste spuitsectie van elke spuitboom is in principe voorzien van een obstakelbeveiliging om beschadiging door een voorwerp ter vermijden. Tijdens de demo werd dit zichtbaar gemaakt met behulp van een baal stro.
De laatste spuitsectie van elke spuitboom is in principe voorzien van een obstakelbeveiliging om beschadiging door een voorwerp ter vermijden. Tijdens de demo werd dit zichtbaar gemaakt met behulp van een baal stro. - Foto: AV

Sectie/dop-afsluiting: Met gps kunnen delen van de spuitboom automatisch in- en uitgeschakeld worden. Het doel hiervan is het besparen op gewasbeschermingsmiddel. De percelen in Vlaanderen zijn vaak relatief klein en onregelmatig van vorm. Anderzijds zien we bij spuitmachines grote werkbreedtes, soms tot wel 54 m. Daarbij is het niet eenvoudig te zien wanneer men overlapt tijdens het spuiten. Spuitbomen bestaan uit meerdere secties, die onafhankelijk van elkaar, in- en uitgeschakeld kunnen worden. Een sectie is over het algemeen 3 m breed en bestaat uit meerdere spuitdoppen (meestal 6). Bij conventionele technieken worden de secties vaak op het zicht aangestuurd. Bij een geer of kopakker schakelt de chauffeur de secties zelf in en uit.

Met behulp van gps-plaatsbepaling en extra software op de sectieverdeling van de spuit, is het mogelijk om de secties automatisch aan te sturen. Dit heet sectie-afsluiting of sectiecontrole. Doordat de plaats van de veldspuit (gps van de tractor) en ook de secties (software van de spuitmachine) gekend zijn; is het mogelijk te achterhalen waar het gewas al dan niet gespoten is. Zo kan men, door overlap te beperken, tot 15% gewasbeschermingsmiddel besparen. Indien men beschikt over RTK-gps en kan overgaan tot dopafsluiting meent men zelfs tot 20 à 30% te kunnen besparen.

Met gps kunnen delen van de spuitboom automatisch in- en uitgeschakeld worden.
Met gps kunnen delen van de spuitboom automatisch in- en uitgeschakeld worden. - Foto: AV

Sensibilisering met infomarkt

Naast de spuittoestellen was er een kleine infomarkt over spuittechniek, georganiseerd door ILVO en Inagro. Het ILVO toonde onder andere zijn spuitdrone. Tijdens de voorbereidingen heeft ILVO de spuitboombewegingen opgemeten met een IMU+GPS app. Na de verwerking van de resultaten zal ILVO de resultaten bekend maken.

Inagro sensibiliseerde rond driftreductie. Een ventilator simuleerde verschillende windsnelheden op de spuitboom. De spuitboomhoogte en de keuze van spuitdop hebben een grote invloed op drift.

Eigenschappen van de deelnemende spuittoesellen

Hardi Navigator, 33 m – 5000 l: Vetgesmeerde membraampomp, kan zeer lang droog lopen. Dynamix fluid 4: proactief regelen van het spuitdebiet. Zeer grote sterkte van de tank. Nieuwe deltaforceboom met zeer goede stabiliteit.

Delvano, 33 m: Stevige HA spuitboom zoals op de Delvano-zelfrijders. Hydraulische as- en disselvering. Delvano Touchscreen: eenvoudige, compacte bediening. Wielsturing voor optimale spoorvolging. Auto-Eco-Clean spoelsysteem. Variabele geometrie met vlakstelling

Beyne Python, 33 m – 4200 l: Voedingsbuizen, bouten en moeren van RVS. Spuitboom vergrendeld tijdens het spuiten. Scharnieren zijn voorzien van bronzen bussen. Proportionele wielsturing. Watercircuit voorzien van continue circulatie met luchtafsluitbare doppen, gps en automatische sectieafsluiting.

Amazone UX5201, 33 m: Grote tankinhoud en pompcapaciteit. Eenvoudige bediening en maximaal comfort. Distance Control en Contour Control met Swingstop. Stabiel Super L2 raam, boombreedtes: 21 tot 40 m. Naast de traditionele sectieschakeling is ook individuele doppenschakeling mogelijk.

Evrard meteor, 33 m – 4200 l: Standaard aluminium boom. Optispraytechnologie: altijd de juiste druk op het juiste moment bij elke snelheid. Modulatie sectie per sectie mogelijk. In optie: tractieas beschikbaar. Standaard pneumatische sectiecontrole.

Lemken Vega 12/5000, 27 m: Compacte hoofdtank met 2 schoonwatertanken. Optimale balancering van de spuitboom. Elektrisch aangestuurd vloeistofcirquit = laagste technische restvloeistof in de markt. Elektrische dopventielen en echte continue circulatie. Spuitboom opgebouwd uit aluminiumprofielen.

Bart Vandaele, PCLT

 

De organisatie maakte een mooi filmpje van deze demonstratie. Je kan dit vinden via www.youtube.com met referentie ‘Werktuigendagen 2019: demo getrokken spuittoestellen’.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken