Startpagina Mechanisatie

39 zilveren medailles uitgedeeld tijdens Agritechnica

Dit weekend start in het Duitse Hannover ‘s werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs, Agritechnica. Beursorganisator DLG kreeg 291 innovaties aangemeld. Eén ervan werd met een gouden medaille bekroond en 39 met een zilveren.

Leestijd : 6 min

In Landbouwleven van 11 oktober stelden we al de gouden medaille van John Deere voor. Hieronder belichten we enkele zilveren medaillewinnaars.

Amazone

EasyMix

Een zilveren medaille werd toegekend aan Amazonen-Werke voor EasyMix, een onderdeel van de nieuwe Amazone mySpreader-app. EasyMix wordt gebruikt voor eenvoudige beoordeling en instelling van gemengde meststoffen.

Vaak worden verschillende meststoffen met elkaar gemengd om extra ritten te besparen en bedrijfskosten te verlagen. Nauwkeurige toediening van samengestelde meststoffen wordt echter steeds moeilijker naarmate de werkbreedte toeneemt, omdat verschillende meststoffen ook verschillende strooikarakteristieken hebben. Het vinden van de juiste instelling voor alle componenten is meestal erg moeilijk.

Met EasyMix biedt Amazone nu een hulpmiddel om de mengbaarheid van verschillende meststoffen te controleren en om het best mogelijke compromis te bepalen in de instelling voor verschillende mengsels.

AmaSelect Row

Met AmaSelect Row, de tweede prijswinnende innovatie, biedt Amazone de mogelijkheid om voor alle machines met AmaSelect-spuitdoppen over te schakelen van volveldstoepassing naar rijgerelateerd bandspuiten. Dit kan de kosten voor toediening van gewasbeschermingsmiddelen stevig verlagen.

Dit vereist speciale SpotFan 40-03-spuitdoppen met een tophoek van slechts 40°. Ze werken zonder overlapping en brengen over de gehele breedte van de spuitkegel 100% van het gewasbeschermingsmiddel aan. Het omschakelen tussen de afzonderlijke spuitdopposities of tussen volvelds- en bandapplicatie is mogelijk met een druk op de knop in de terminal.

AmaSense Weather

Amazone heeft zilveren medaille nummer 3 ontvangen samen met 8 partners voor Nevonex powered by Bosch. Amazone ontwikkelde de functie AmaSense Weather voor het open en neutrale digitale ecosysteem. Bij veranderende weersomstandigheden ontplooien gewasbeschermingsmiddelen hun effecten anders. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en de locatie van het perceel veranderen de temperatuur en de luchtvochtigheid.

AmaSense Weather is een sensor die de actuele temperatuur en luchtvochtigheid op de Amazone-spuitmachine detecteert. De integratie van de sensor in het Nevonex-systeem biedt de mogelijkheid om de sensorgegevens te verstrekken aan de boer, consultant of het expertsysteem. Tijdens de applicatie kan de gebruiker onmiddellijk reageren wanneer kritieke drempels worden bereikt.

New Holland

Opstarttechnologie Big Baler

New Holland kreeg een zilveren medaille voor de opstarttechnologie die ze uitwerkten bij de aandrijflijn van hun grote balenpersen met hoge dichtheid. De opstarttechnologie zorgt voor een soepele inschakeling van de balenpers door gebruik te maken van 2 powershiftversnellingen.

driveline

Als de aftakas van de tractor 850 toeren per minuut (tpm) bereikt, schakelt de automatische startfunctie de balenpers in en schakelt deze automatisch van de eerste naar de tweede versnelling, om te versnellen naar een maximale vliegwielsnelheid van 1.450 toeren per minuut – een van de hoogste in het segment.

Dit ondersteunt de aftakas van de tractor in het starten van het vliegwiel, en beschermt de aandrijflijnen van de tractor en de balenpers. Het grotere vliegwiel, met een diameter van 1.100 mm, is aanzienlijk zwaarder en groter qua diameter dan op het BigBaler Plus-model en genereert 2,3 keer meer energie, wat tot comfortabeler en efficiënter balenpersen leidt.

CX-dorssysteem

Het design van de nieuwe Ultra-Flow dorstrommel met geschrankte latten op de CX maaidorsers kreeg ook een zilveren medaille. Dit ontwerp zorgt voor een soepelere gewasstroom die in een hogere capaciteit resulteert, opstoppingen vermindert en het geluid in de cabine verlaagt, en zo het comfort van de bestuurder verbetert. Het systeem gebruikt minder van het totale dorsvermogen, waardoor het brandstofverbruik omlaag gaat. Dit nieuwe kenmerk verhoogt de capaciteit van de maaidorser.

Het design van de nieuwe Ultra-Flow dorstrommel met geschrankte latten zorgt voor een soepelere gewasstroom en hogere capaciteit.
Het design van de nieuwe Ultra-Flow dorstrommel met geschrankte latten zorgt voor een soepelere gewasstroom en hogere capaciteit. - Foto: New Holland

Balenpersmodus op T7-serie

De balenpersmodus van New Holland op hun T7-serie zorgt ervoor dat de tractor en grotepakkenpers harmonieus samenwerken, reduceert aanzienlijk de bewegingen van de cabine en de variatie van het motortoerental. Hierom werd de fabrikant bekroond met een zilveren medaille.

De T7 herkent het wanneer een balenpers is aangekoppeld en activeert de balenpersmodus. Deze past de stugheid aan van de voorasvering overeenkomstig de gewassamendrukking van de balenpers. Dit resulteert in een gemiddelde vermindering van de cabinebeweging van15%, wat tot meer comfort leidt en tot minder vermoeidheid van de bestuurder. De balenpersmodus beïnvloedt ook het motortoerentalmanagement, en verlaagt de toerentalvariatie tijdens de balenperscyclus met 26%, wat tot een consistenter aftakastoerental leidt en een betere productiviteit. Het resultaat is meer comfort voor de bestuurder, een hogere productiviteit en een verlaging van het brandstofverbruik.

Lemken

Lemken kreeg een zilveren medaille voor zijn veelzijdige uitbreidingsmodule iQblue connect. Deze zet beschikbare techniek uit eenvoudige gekende landbouwwerktuigen om in intelligente actoren in het landbouwkundige proces. In combinatie met het Tractor Implement Management (TIM) automatiseert de module veel functies van puur mechanische werktuigen en neemt deze tegelijkertijd op in de digitale documentatie.

iQblue connect zet beschikbare techniek uit eenvoudige landbouwwerktuigen om in intelligente actoren in het landbouwkundige proces.
iQblue connect zet beschikbare techniek uit eenvoudige landbouwwerktuigen om in intelligente actoren in het landbouwkundige proces. - Foto: Lemken

TIM betekent dat de tractor arbeidsfuncties uitvoert die door het aanbouwwerktuig worden geactiveerd. Daarvoor heeft de gebruiker alleen een iQblue connect-module nodig die kan worden gebruikt met verschillende werktuigen. Deze wordt via de Isobus-interface verbonden met de tractor en beschikt bovendien over gps en een mobiele gegevensverbinding voor communicatie, bijvoorbeeld met het Farm Management Systeem. Het datatransport vindt plaats via de ‘Agrirouter’, het platform voor meerdere fabrikanten voor de gegevensuitwisseling tussen machines, landbouwers, loonwerkers en softwaretoepassingen. Afhankelijk van het gebruiksdoel bevindt zich een vast geïnstalleerde sensorenset in het aanbouwwerktuig dat de betreffende informatie registreert en doorgeeft via de iQblue connect-module. Een extra uitrusting op het werktuig is niet meer nodig, omdat de tractor wordt gebruikt voor het aansturen van functies.

In een eerste beschikbare toepassing wordt de ploeg uitgerust met een sensor die de actuele werkbreedte vaststelt. iQblue connect berekent de gewenste werkbreedte afhankelijk van de gps-positie en geeft deze informatie aan de tractor door voor het verstellen van de werkbreedtecilinder. De aanpassing van de werkbreedte vindt dan plaats via de hydraulica van de tractor. Bij halfgedragen cultivatoren kan de werkdiepte door een sensor worden geregistreerd. iQblue connect ontvangt de gewenste werkdiepte voor het specifieke deeloppervlak via kaartmateriaal dat de Agrirouter ter beschikking stelt, voert een vergelijking uit en geeft dan het bevel aan de tractor die de werkdiepte aanpast. Verdere toepassingen voor verschillende aanbouwwerktuigen zitten in de planning.

En verder ...

De zilveren medailles zijn rijkelijk uitgedeeld dit jaar. Ze allen uitgebreid bespreken zou ons hier te ver leiden. Maar we leggen graag de aandacht op nog enkele noviteiten.

Fendt IdealDrive: Agco/Fendt verwijderde de centrale stuurconsole bij zijn maaidorser, zodat de bestuurder een beter zicht heeft op het gewas en maaibord. In plaats van de stuurconsole kwam er op de linkerarmleuning een joystick bij die deze functies van het stuurwiel overneemt.

Claas werd dit jaar meermaals beloond voor innovaties. Een eerste keer voor zijn APS Synflow Walker dorssysteem dat gebruik maakt van een vergrote dorstrommel (nu 75,5 cm) en een optionele afscheidtrommel van 60 cm diameter.

Een tweede zilveren medaille krijgt Claas voor de Cemos Auto Chopping technologie. Hiermee wordt het afstellen van de strohakselaar geautomatiseerd. De vochtigheid van het stro en de hoeveelheid zijn parameters die meespelen bij de afstelling van de strohakselaar.

Een derde zilveren medaille kreeg Claas voor het Cemos Auto Performance systeem bij zijn veldhakselaars. Dit systeem gaat automatisch het vooringestelde motortoerental naar boven of onder bijstellen naargelang de oogstomstandigheden. Het systeem moet de stress bij de bestuurder en de machine verminderen, maar bovenal het brandstofverbruik reduceren.

Ook John Deere loopt bij de ontwikkeling van zijn maaidorsers aan tegen wettelijke beperkingen op vlak van machinehoogte en -breedte. Zijn nieuwe dubbele rotordorser is hierom niet in omvang gegroeid, maar toegenomen werkprestaties zijn bekomen door alle onderdelen te herbekijken en eventueel anders te dimensioneren en plaatsen. Het gaat hier zowel om het ontwerp van opvoerkanaal over dors- en reinigingssysteem tot strohakselaar, tevens is het rijaandrijfsysteem niet vergeten. Voor deze geheel nieuwe ‘benadering’ bij de bouw van een maaidorser werd John Deere onderscheiden met een zilveren medaille. Eenzelfde onderscheiding kreeg de fabrikant ook voor een ‘intelligent’ systeem dat de schokken die de grootpakpers op de tractor uitoefent reduceert.

Een derde zilveren medaille bekwam John Deere voor de ontwikkeling van een proactieve doorvoer controller. Deze sensor detecteert de gewastoestand voor het maaibord. Op basis hiervan kunnen dan de maaidorserinstellingen beter afgeregeld worden.

Krone heeft een oplossing gevonden om wettelijk met een brede frontmaaier op de baan te gaan. Zij maakten een ’opplooibare’ frontmaaier, de EasyCut F 400 CV. Opgevouwen voldoet deze aan de wettelijke transportbreedte en in het veld levert hij een nuttige werkbreedte van 4 m. Dit is heel handig in combinatie met een vlindermaaier of gewone achtermaaier. Zo is er tussen de voor- en achtermaaier een grotere overlap en blijven er geen ongemaaide strepen achter. Deze innovatie werd met een zilveren medaille beloond. Dezelfde onderscheiding kreeg Krone voor een automatisch touwverwijdersysteem op zijn stationaire Premos pelletpersen.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken