Startpagina Groenvoorziening

Wilde bijen dol op Koeheide Bertem

Het natuurreservaat de Koeheide in Bertem is uitgegroeid tot een voor Vlaanderen "unieke hotspot" voor wilde bijen. Tot dusver werden hier al 91 verschillende soorten wilde bijen geregistreerd op een totaal van 350 die in Vlaanderen voorkomen. Dat zegt Eddy Macquoy van Natuurpunt, dat instaat voor het bijvriendelijke beheer van de site.

Leestijd : 1 min

Zo werd bijvoorbeeld in dit natuurreservaat op de 2 ha grote helling aan de Bertemse Heideweg sinds 2004 de Amerikaanse vogelkers verwijderd die zich over zowat het hele gebied verspreid had. Hierdoor verschenen er opnieuw tal van planten zoals jonge bremstruikjes, zandblauwtjes, boskruiskruid, liggend hertshooi, struikheide, enzovoort.

Van de komst van deze planten profiteerden ook de reptielen en maakten levendbarende hagedissen, hazelwormen, zeldzame graslandpaddenstoelen en wasplaten hun opwachting, net als allerlei insecten zoals sprinkhanen, hommels, bijen en vlinders.

Dankzij dergelijke beheersinitiatieven, bovenop de zuidgerichte helling, de zandleemgrond en het aangepaste graasbeheer met schapen, groeide de Koeheide inmiddels uit tot een van de topplaatsen voor wilde bijen in Vlaanderen. "We vinden er de complexiteit van een goed werkend ecosysteem waarin sommige bijensoorten het werk doen en andere zoals de wespbijen of bloedbijen hierop parasiteren. Sommige bijensoorten zijn heel kieskeurig, zoals de hier voorkomende klokjesbij of de al even zeldzame knautiabij. Het beheer houdt daar zo mogelijk rekening mee", zegt de heer Macquoy.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken