Startpagina Wetgeving

Borsus, Marghem en De Block lanceren ‘Bijenplan’

Minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem, minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Landbouw Willy Borsus hebben woensdag de grote lijnen onthuld van hun ‘Federaal Bijenplan’, dat loopt tot 2019.

Leestijd : 2 min

Dat bestuivers een rol spelen in de welvaart, de biodiversiteit en het welzijn van de samenleving staat vast. Volgens het Franse onderzoeksinstituut Inra is 35 % van de wereldproductie, vooral fruit, groenten en oliehoudende gewassen, het resultaat van een bestuiving door insecten, en dan vooral door bijen.

Daarom stelt de federale regering vandaag het ‘Federaal Bijenplan 2017-2019’ voor: het resultaat van een nauwe samenwerking tussen drie ministers (Volksgezondheid, Leefmilieu en Landbouw), hun administraties en de sector. Het federaal Bijenplan 2017-2019 bevat 8 luiken. De eerste twee daarvan richten zich op diergeneeskunde voor bijen, vooral bij infecties met de gevaarlijke varroamijt.

Een derde actiepunt is de invoering van een programma om de sterfte van honingbijen te monitoren. Op de vierde plaats zullen de ministers speciale aandacht geven aan eventuele schadelijke effecten van neonicotinoïden en andere gewasbeschermingsmiddelen op de bijenpopulaties in het kader van de evaluatie van deze middelen.

Ook invasieve soorten worden stevig onder de loep genomen. De Aziatische hoornaar bijvoorbeeld zal op uitroeiingsmaatregelen kunnen rekenen. Ook de reglementering inzake distels zal herzien worden. Het laatste en voorlaatste punt richt zich op het op één lijn krijgen van de neuzen: sensibiliseren en het overleg versterken.

Om haar ambities waar te maken, bundelt de federale regering haar krachten in de Taskforce die de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, het FAVV en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten samenbrengt. De verschillende hefbomen van de federale overheid – dierengezondheid, productnormen, duurzaam gebruik van de biodiversiteit, de volksgezondheid en het wetenschappelijk onderzoek verbonden aan deze bevoegdheden – zullen zo aangewend worden.

Minister van Landbouw Willy Borsus zei het volgende: “Sommige specialiteiten van bij ons zouden niet meer beschikbaar zijn zonder de tussenkomst van de bijen. Denk maar aan de aardbeien van Hoogstraten, aan onze honing, onze komkommers, maar ook onze talrijke appel-, peren- en kersenboomgaarden die geen vruchten meer zouden kunnen voortbrengen zonder een kruisbestuiving. Dit plan is in het bijzonder gericht op de 10.000 imkers van België opdat wij allemaal samen de bijensterfte kunnen terugdringen.”

Minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem preciseerde als volgt: “Meer dan 75% van de voornaamste planten die geteeld worden en meer dan 90% van de wilde zaadplanten hangen af van bestuivers. Bijen staan garant voor onze biodiversiteit. Op basis van deze vaststelling engageer ik me actief voor het overleven van de bijen, een overleven dat een economische vraag doet rijzen. Daarom heb ik een bijzonder budget gevraagd om de economische impact te meten van de bestuivers in België.”

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken