Startpagina Economie

Syngenta en Adama onderdeel van nieuwe groep

Syngenta en Adama vallen straks onder een nieuw te vormen groep, die Syngenta Group gaat heten. Ook belangrijke landbouwactiviteiten van de Chinese chemiereus Sinochem worden onderdeel van het nieuw te vormen bedrijf. CEO van Syngenta Group wordt Erik Fyrwald, de CEO van Syngenta. De CEO van Adama, Chen Lichtenstein, krijgt binnen de groep de verantwoordelijkheid van financieel directeur.

Leestijd : 2 min

De nieuwe groep krijgt een beursnotering op de Chinese STAR-beurs voor techbedrijven. Het vanuit Zwitserland geleide Syngenta behoort tot de grootste producenten van gewasbeschermingsmiddelen en zaden wereldwijd. Het bedrijf richt zich wat de gewasbescherming aan gaat nadrukkelijk op het vinden van nieuwe werkzame stoffen. Het bedrijf concurreert vooral met Bayer, BASF en Corteva.

Het Israëlische Adama is op haar beurs een leidende speler op het gebied van generieke gewasbescherming. Het gaat daarbij om producten op basis van moleculen waarop het patent al is vervallen. Het bedrijf concurreert met een groot aantal vaak minder bekende bedrijven uit onder meer China, India en Oost-Europa. De gedachte dat Syngenta en Adama onder één vlag zouden komen, baarde Europese mededingingsautoriteiten nog zorgen. Als bedrijven een bepaalde machtspositie krijgen, kunnen ze producten ongestraft in prijs verhogen of investeringen in nieuwe producten of dienstverlening verminderen.

In 2016 ging de Europese Commissie onder voorwaarden akkoord met de overname van Syngenta, waar ChemChina 43 miljard dollar voor betaalde. ChemChina verkocht onder meer een deel van de productportefeuille van beide bedrijven. Syngenta en Adama bleven apart geleide bedrijven. Dat verandert nu dus.

Chinese staat dirigeert herstructurering

Zowel Syngenta als Adama zijn onderdeel van het Chinese ChemChina, dat behoort tot een serie staatsbedrijven. De staat wil dat ChemChina fuseert met Sinochem, dat ook in handen is van de Chinese communistische partij. Voordat de fusie plaats kan vinden, moet de schuld van ChemChina worden teruggebracht, en de ingewikkelde structuur van het nu al immense chemiebedrijf worden vereenvoudigd. De beursgang van Syngenta Group is gepland voor halverwege 2020. Het is onduidelijk hoeveel van de aandelen na de beursgang bij ChemChina zullen blijven.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken