Startpagina Economie

Internationale agrarische grondstofprijzen omhoog

In januari zijn internationale noteringen voor zuivel, graan, suiker en plantaardige oliën gestegen. Alleen de prijs van vlees kwam onder druk. Waar de prijsstijging van suiker en plantaardige oliën nog accelereert, is de stijging bij zuivel en graan wat afgevlakt. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijs die de VN maandelijks publiceert.

Leestijd : 3 min

De index geeft een algemeen beeld van de prijsontwikkeling van voedsel. De samengestelde index steeg maar licht ten opzichte van december, maar toch alweer voor de vierde maand op rij. De index vergelijkt de gemiddelde prijzen van de periode van het jaar 2000 tot en met 2002 met die van nu. Daarbij kijkt men naar de meest toonaangevende noteringen, zoals voor granen bijvoorbeeld naar de termijnmarkt in Chicago.

De graanprijs steeg volgens de FAO in januari met 3% ten opzichte van december. De graanprijs staat nu op het hoogste niveau sinds mei 2018. Tarweprijzen zitten nog het meeste in de lift. De vraag naar tarwe neemt toe terwijl in Frankrijk havenstakingen de beschikbare exporthoeveelheid beperken. Daarnaast zijn er geruchten dat Rusland vanwege hoge binnenlandse prijzen tot 30 juni een exportquotum wil instellen. Rusland is een grote exporteur op met name Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De exportprijs van maïs stijgt ook vanwege een levendige handel, terwijl op het zuidelijk halfrond een voor deze tijd van het jaar gebruikelijke dip in de productie wordt opgetekend.

Suiker

De suikerprijsindex steeg 5,5%, waarmee we nu op het hoogste niveau zijn aanbeland sinds december 2017. De sterke toename is deels toe te schrijven aan nieuwe oogstramingen. In India, de grootste suikerproducent wereldwijd, zal de oogst mogelijk 17% kleiner zijn dan vorig jaar. Voor de belangrijkste productieregio van Brazilië wordt een terugval van 66% gevreesd, terwijl in Mexico een min van 25% wordt genoteerd.

Dat suikerprijzen niet nog verder de lucht in gaan, heeft te maken met een afkoeling van de oliemarkt. Naarmate olie goedkoper wordt, zal minder suikerriet in Brazilië worden verwerkt tot bio-ethanol. De vraag naar suikerriet neemt dus wat af, waardoor het land meer zal kunnen exporteren. Brazilië is de grootste suikerexporteur wereldwijd, nog voor Thailand. Daar komt nog bij dat de Braziliaanse munt zwak blijft staan tegenover de Amerikaanse dollar waarin de wereldhandel vaak plaats vindt.

Plantaardige oliën

De gemiddelde prijs van plantaardige oliën is 7% toegenomen. De prijzen staan nu op het hoogste niveau sinds 3 jaar tijd. De oorzaak ligt in een grote vraag naar palmolie vanuit de biodieselsector, die samenvalt met productieproblemen. De prijs van soja en zonnebloemolie neemt ook toe, alweer omdat een robuuste vraag samenvalt met minder dan eerder verwachte beschikbaarheid voor de export.

Koolzaadprijzen stegen naar het hoogste niveau sinds mei 2014. Richting het einde van de maand koelde de markt voor plantaardige oliën wel wat af. Dat komt volgens de FAO vooral door de Amerikaans-Chinese handelsdeal, die mogelijk maakt dat veel Amerikaanse soja weer heffingsvrij naar China kan. Zo neemt de concurrentie op exportmarkten toe. Nu is de VS bijna verplicht soja naar de EU te sturen, omdat heffingen op China te hoog zijn. De Brazilianen beleveren nu in plaats van de VS de Chinese markt, maar zullen straks wellicht vaker in de EU te zien zijn.

Zuivel

De gemiddelde zuivelprijs is bijna 1% gestegen ten opzichte van december. Op dit moment staat de prijsindex voor zuivel nog ruim 10% boven het niveau van exact 12 maanden terug. In januari stegen prijzen voor boter, kaas en magere melkpoeder. Zowel in de EU als Oceanië is het aanbod op spotmarkten beperkt, terwijl de vraag vanuit bijvoorbeeld Azië en het Midden-Oosten goed blijft. De markt is enigszins volatiel omdat voorraden van bijvoorbeeld magere melkpoeder niet zo groot zijn.

Vlees

De vleesprijzen gingen in januari 4% omlaag. Nog altijd staat de prijsindex voor vlees 14% hoger dan een jaar geleden. De prijs van schapenvlees daalde het meest, gevolgd door rundsvlees, varkensvlees en pluimveevlees. China en andere landen in het Verre Oosten zijn minder aan de markt. Daarnaast is het aanbod voor export, zeker van varkensvlees en rundsvlees, groot te noemen. Voor februari is het de vraag hoe de Chinese importhavens blijven functioneren nu het coronavirus leidt tot een ontregeling van de Chinese maatschappij.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken