Startpagina Bedrijfsnieuws

AVR lanceert met de Ceres 440 een slimme, geconnecteerde aardappelplanter

AVR lanceerde deze voormiddag via een online persconferentie (uiteraard omwille van de Coronamaatregelen) drie nieuwe aardappelplanters. De Ceres 200M en 200H zijn gedragen 2-rijïge planters én het paradepaardje de Ceres 440. Deze laatste is een gedragen en hydraulisch aangedreven 4-rijïge planter die volledig klaar is voor digitale precisielandbouw.

Leestijd : 4 min

Stefan Top, managing director AVR, gaf het bij de inleiding al aan: “het gaat bij de nieuwe Ceres 440 om veel meer dan over een nieuwe ‘ijzeren’ machine. De nieuwe pootmachine is slim en geconnecteerd geworden waardoor we meer kunnen leren over het planten én zelfs betere machines kunnen bouwen.” Dankzij de verbinding met het digitale platform AVR Connect, zoals dit er al eerder was voor de AVR Puma 4.0 rooier; kan er op een andere wijze een meerwaarde gecreeëerd worden voor zijn gebruiker. Namelijk een meerwaarde die zich uit op het domein van de digitale precisielandbouw.

Beter veld- en bedrijfsmanagement

Niet alleen het poten en rooien kan nu beter op elkaar worden afgestemd; er kan aan een beter veld- en bedrijfsmanagement worden gedaan. Tijdens het poten kunnen makkelijk perceelsfiches ingeladen worden via databanken van de overheid (bv. kadaster) of via andere leveranciers (bv. uit het gps-systeem van de tractor). Extra info over bv. de geplante variëteit, de grootte, de plantdichtheid, ... kan allemaal bij het betreden van een nieuw veld worden ingegeven of achteraf op kantoor, zo legt ons Pieter Galle productmanager bij AVR uit.

AVR Connect houdt ook bij hoeveel tijd besteed is aan het poten, hoeveel ha bewerkt is, de werksnelheid, het aantal missers, de druk op de aanaardkap, de wachttijd,... Als de tractor beschikt over Isobus kan ook het brandstofverbruik mee genomen worden. Uit deze data valt veel te leren om bv. aan een beter bedrijfsmanagement te doen zoals een nacalculatie van de kosten.

Moderne doorontwikkeling

De AVR Ceres 440 is de doorontwikkeling van de Ceres 400 die in 2014 op de markt kwam. En wat voor een doorontwikkeling: ééntje waarbij een rijonafhankelijke hydraulische aandrijving voorop staat samen met Isobus aansturing en zoals eerder aangehaald de ‘connectiviteit’ die er nu kwam.

Dankzij de Isobus aansturing kan het scherm van de tractor of de leverancier van de gps-stuurautomaat gebruikt worden om de Ceres 440 planter te bedienen. AVR hoeft in de basis dus geen bedieningsscherm mee te leveren, maar kan dit uiteraard in optie wel. Dan wordt er gekozen voor de Touch 800 versie van leverancier Müller.

De hydraulische aandrijving van de plantelementen waarbij er telkens één hydromotor en snelheidsmeter per rij wordt gebruikt biedt 2 grote voordelen in het veld. Een eerste is de variabele dosering per rij. Zo kunnen plantrijen die grenzen aan een spuitspoor nauwer geplant worden dan de andere rijen. Een tweede voordeel is de ‘sectiecontrole’ of het non-stop systeem zoals AVR het noemt. Dit is vooral handig op de kopakker en bij geren. Zo is er geen overlapping tussen de werkgangen en is er besparing op pootgoed.

Precisieplanten

Het plantelement bestaat uit een brede bovenste rol en een smalle onderste rol waarrond de riem loopt met 40 pootbekers. Enkel op deze manier kan er aan precisieplanten gedaan worden bij hoge snelheden, legt ons Pieter Galle uit.

Hij wijst ons nog op een belangrijke vernieuwing, namelijk het instellen van het dieptecontrolewiel via een hendel aan de linker buitenkant van de machine. Dit is een veel veiligere positie om dit te doen en zorgt voor meer gebruiksgemak.

De grote gekartelde toedekschijven zijn in diameter vergroot ten opzichte van het vorige model. Hierdoor wordt al een grotere rug gevormd en moet de aanaardkap minder werk doen.

De trillers (om dubbele poters in de pootbekers te voorkomen) kreeg ook de nodige aandacht bij deze nieuwe ontwikkeling. Dit vooral om precies te werken en een vlotte toegang tot het systeem te hebben. In optie kan de intensiteit van de triller automatisch worden aangepast naar gelang er bergop of bergafwaarts wordt gewerkt.

De aardappelbunker kan bestaan uit een vaste bak met een inhoud van 1,5 ton of met een kipbunker van 1,9 ton. Nieuw is dat deze breder is geworden voor een betere toegankelijkheid om te vullen. En hij kreeg een rubberen stootrand mee om beschadiging bij het vullen aan de machine te voorkomen.

ceres200

Ceres 200M en 200H

AVR presenteerde niet alleen de nieuwe Ceres 440, maar ook de Ceres 200M en Ceres 200H. Deze laatste zijn gedragen 2-rijïge aardappelplanters. De 200M is een mechanisch aangedreven uitvoering. De 200H is een hydraulisch uitgevoerde versie. Dit is een high-end machine die veel capaciteit en een moderne manier van werken biedt, geeft Pieter Galle aan. De 200M is een planter voor gebieden waar de mechanisatie pas start en is een lichte, goede machine zonder veel technologie.

Deze 2-rijïge machines zijn er voornamelijk voor exportregio’s waar ontsteent wordt voor het planten en/of gebieden waar aan beddenteelt wordt gedaan.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken