Startpagina Aardappelen

Schaderegeling voor aardappelertelers uit Vlaams Noodfonds gaat uit van 50 euro per ton

Het totale verlies door de coronacrisis zou in de aardappelsector oplopen tot 50 tot 65 miljoen euro. Dat heeft Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) deze morgen bekendgemaakt in de commissie Landbouw. Zoals bekend voorziet het Noodfonds een tussenkomst van 10 miljoen euro, of 50 euro per ton.

Leestijd : 2 min

Vlaamse parlementsleden Steven Coenegrachts (Open VLD) en Sofie Joosen (N-VA) hadden woensdagmorgen in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement vragen over de toekenningsvoorwaarden van steun uit het Vlaamse noodfonds aan de aardappelsector en over de verdeelsleutel voor coronacompensaties voor de landbouw en de sierteelt.

Geen details over sierteelt

De Vlaamse regering voorzag uit dat noodfonds 25 miljoen euro voor de sierteelt en 10 miljoen euro voor de aardappelsector. “We zijn nu de modaliteiten aan het uitwerken”, antwoordde Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). Over de verdeling van de middelen uit het Noodfonds voor de sierteelt ging ze niet verder in.

Wat de aardappelsector betreft, is bekend dat volgens Belpotato.be (de erkende brancheorganisatie) er tussen de 330.000 à 430.000 ton bewaaraardappelen niet zullen kunnen worden verwerkt. “We zijn volop bezig met het aftoetsen van de modaliteiten bij de landbouworganisaties.”

Zodra het dossier door de Vlaamse regering is goedgekeurd, zullen de aardappeltelers een aanvraag kunnen indienen en dan zullen we het exacte aantal telers kennen”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. De regeling die wordt uitgewerkt, is gebaseerd op een vergoeding van 50 euro per ton. “Waarmee we slechts een derde van de gemiddelde normale marktprijs voor bedrijfseigen vrij bewaaraardappelen die op 15 mei in stock lagen, zouden kunnen vergoeden.”

Evenwicht tussen bedrijfseigen risico en tussenkomst door de overheid

Volgens Hilde Crevits kent het budget uit de Vlaams noodfonds limieten en wordt naar een “goed evenwicht gezocht tussen een bedrijfseigen risico, waarvoor we als overheid niet kunnen tussenkomen, en een maximaal volume tot waar we maximaal kunnen tussenkomen.”

Het totale verlies wordt geraamd op 50 tot 65 miljoen euro. Via het Vlaams Noodfonds wordt dus voor een bedrag van 10 miljoen euro tussengekomen. Maar over de praktische modaliteiten volgt nog verder overleg.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken