Startpagina Bedrijfsnieuws

Goede werking bij droogte: maatstaf voor een goed product

In tijden dat er om de haverklap middelen wegvallen, is het nodig dat we de middelen die nog bestaan zo goed mogelijk inzetten. Belchim zet in op Gozai en Beloukha, en ziet adviesschema’s met triazolen als vervanging voor chloorthalonil in T1.

Leestijd : 5 min

Op de proefvelden in Londerzeel kon Belchim hun grootste troeven uitspelen. Vooral in aardappel heeft Belchim wel wat oplossingen voor handen.

Gozai en Beloukha in fruit

Belchim ziet van verschillende producten de erkenning vergroten. Zo werkt Belchim al enkele jaren aan pelargonzuur, in het middel Beloukha, en aan pyraflufen-etyl, in het middel Gozai. Beiden zijn contactmiddelen die gekend zijn in aardappelen, maar nu ook een erkenning hebben in fruit om er onder door te spuiten. Het is toegelaten in druivelaars, steenfruit en kleinfruit. Toch verschillen de erkenningen lichtjes. Yasmine De Cauwer van Belchim: “Gozai kan ook in aardbei, Beloukha kan dan weer in ui en sjalot in vooropkomst. Elk contactmiddel heeft zijn specifieke gebruiken.”

Beide middelen werken naar breedbladigen toe, met slechts een beperkt effect op grassen. “Een grassenmiddel toevoegen is dus nodig als je bijvoorbeeld hanenpoot moet bestrijden”, aldus De Cauwer. In fruit is de dosering Gozai wel het dubbele in vergelijking met de dosering in aardappel. “In aardappel worden vooral kleine onkruiden aangepakt, terwijl in fruit het onkruid aangepakt wordt als het wat groter is”, is de verklaring. Verder is Gozai erkend in die dosis tegen scheutopslag, in de gewassen druivelaars, bramen, frambozen en bessen.

Bovendien is een belangrijk advies Gozai te mengen met olie om een betere werking te krijgen, zeker in een droog jaar. “Melganzenvoet en kamille, zullen dan beter bestreden worden.”

Protendo en Artina in T1 van tarwe

Het dochterbedrijf van Belchim, Protex, heeft heel veel triazolen in het gamma. “Epoxyconazool verdwijnt, maar Protex kan dus zeker andere triazolen bieden”, vertelt Jan Vermaelen, verantwoordelijke voor marketing en ontwikkeling Benelux. Recent is Protendo 250SC bijgekomen, een prothioconazool aan 250 g /l. Op de proefvelden in Londerzeel werd een proef aangelegd met het tarweras Talent. Bedoeling is middelen op basis van triazolen te vergelijken tegen gele roest en septoria, en een juist advies hiertegen te formuleren.

In T1 vertoonde het product Artina (actieve stof: metconazool) in het veld al een vrij goede werking. Ook Protendo 250SC (actieve stof: prothioconazool) gaf al een goed resultaat. Het advies dat Protex naar voor wil schuiven is dus ook niet voor niets de combinatie Protendo 250SC met Artina. “Die 2 producten vormen de sterkste combinatie in het veld. Met het verdwijnen van chloorthalonil is vooral het ‘stapelen van triazolen’ in T1 het advies van Protex.”

Proman versterkt onkruidbestrijding

Technisch adviseur Stef Dierickx meldt dat er wel wat beweging is in aardappelen. Zo is de onkruidbestrijding zeker niet evident de laatste jaren, wegens de droogte.

In een onkruidproef met onder andere kamille, doornappel, melganzenvoet en brandnetel werd Proman (actieve stof: metobromuron) beproefd, zowel alleen ingezet, als in combinatie met andere middelen. Proman is een bodemmiddel dat moet worden toegepast na planten en voor de opkomst. In een doseringsproef met Proman werd alvast duidelijk dat een dosis van 2,5 l/ha nodig is bij droog en warm weer. “We zien dat het middel in een droog jaar een stabiele werking heeft op melganzenvoet. Het werkt ook goed tegen amaranten, kruisbloemigen, herik en koolzaadzaailingen. Doornappel blijft wel moeilijk: Dit jaar werkte geen enkel systeem voor 100% tegen dit onkruid. Bodemmiddelen konden immers niet volledig hun werk doen. Bij droog weer blijft doornappel ook kiemen.”

Proman wordt vaak gecombineerd met andere middelen. Samen met het nieuwe middel Chanon (op basis van de actieve stof aclonifen) geeft het een zéér goed resultaat in het veld tegen melganzenvoet. “Dat tenslotte wel probleemonkruid nummer 1 is. Deactieve stof aclonifen heeft al vaak bewezen dat het goed werkt tijdens een droog jaar. Alleen is het al sterk tegen melganzenvoet. Zwarte nachtschade was wel een klein zwak punt van Chanon. Echter in beide gevallen scoorde Chanon beter met Proman in de combinatie. Ook kamille was weg, en het resultaat op doornappel is ook merkelijk beter.” Ten slotte versterkt Proman ook de werking van Defi (actieve stof: prosulfocarb) en Sencor (actieve stof: metribuzin). “Vorig jaar deed metribuzin het heel goed, want het regende kort na toepassing. Nu met de droogte valt het wat tegen, en is de bodemwerking niet zo goed. “De conclusie is dat Proman in het algemeen eigenlijk heel breed andere middelen versterkt”, legt Dierickx uit.

Timing in vooropkomst

Ook de timing van toepassing bleek in een proef met een vrij zwaar schema van belang. Zo werden Gozai, Defi, Proman en Sirtaki (actieve stof: clomazone) in combinatie ingezet, op verschillende tijdstippen. Hieruit bleek dat in een droog jaar het beter is om tegen de opkomst te behandelen. Zwarte nachtschade werd op die manier beter bestreden. “Er gaan ook discussies over het feit dat fractioneren misschien een betere strategie is als we steeds meer te maken krijgen met droogte”, vertelt Dierickx. Advies is dan om eerst bodemmiddel te spuiten ruim voor opkomst en net bij opkomst (als de ruggen beginnen open te breken) een correctie te doen met Gozai, eventueel aangevuld met nog extra bodemmiddel. .

Loofdoding in aardappel

Ook dit jaar blijft Belchim hameren op het nut van Gozai in de loofdoding van aardappel. In een proef met Bintje en Fontane werd diquat vergeleken met Gozai + olie. “Diquat was vroeger dé oplossing in aardappel: het loof was snel weg en visueel gaf het aan dat het werkt. Echter, na 12 dagen is er al hergroei op de stengel zichtbaar”, vertelt Dierickx. Het beeld met toepassing van Gozai is heel anders. “In dit product moet je echt vertrouwen hebben. Het werkt trager de eerste dagen, maar als je het advies respecteert, komt het helemaal goed.”

Het advies hier is Gozai met een dosis van 0,8 l/ha te gebruiken. Ook hier geeft olie toevoegen een betere werking. “In een fel gewas zoals Markies, is 3 keer spuiten misschien wel nodig. In Fontane en Challenger kom je met 2 bespuitingen toe. In Bintje dat afgerijpt is om te bewaren of wanneer Fontane ver gevorderd is, bespuit je best maar 1 keer. ”, klinkt het.

Tussen 2 bespuitingen met Gozai is een interval van 7 dagen nodig. Gebruik je ook een ander middel, zoals Spotlight, dan kan het interval eventueel wat korter. Ideaal is het interval tussen 5 à 7 dagen. “Als je eerst Gozai spuit, en dan Spotlight en dan terug Gozai, kan het loofdoden in felle gewassen binnen 10 dagen afgewerkt zijn”, tipt hij. Het interval tussen loofdoden en rooien is ten slotte ook belangrijk voor bewaarbare aardappelen. “Een interval van 3 weken tussen de start van de loofdoding en het rooien is hier de vuistregel. Zo krijg je bewaaraardappelen goed binnen, met weinig loof en knollen die goed loskomen.”

Dierickx hamert er ook op dat de middelen licht nodig hebben. “Doe de bespuitingen het best in het midden van de dag. 's Avonds werkt het nog, maar wel trager en waarschijnlijk niet even efficiënt.” Een tweede tip is het toevoegen van Ranman Top, “Voor de knolbescherming als er eens een groen blaadje blijft staan. Het bevat ook een goede uitvloeier die de loofdoding een beetje helpt.” Ten slotte is ook de spuittechniek belangrijk, aangezien het gaat om een contactmiddel. Voldoende water gebruiken is heel noodzakelijk.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken