Startpagina Varkens

Slachthuis Tielt - "Iedereen mag vanaf 4 september komen kijken"

Het slachthuis van Tielt, dat in maart in opspraak kwam nadat de dierenrechtenorganisatie Animal Rights een video met wantoestanden uitbracht, heeft de ambitie om "het modelslachthuis inzake dierenwelzijn onder de Belgische slachthuizen te zijn". Daarom willen zij, vanaf maandag 4 september gedurende een volledige maand, een "opendeurenpolitiek" voeren. Dat zegt het slachthuis in een persbericht donderdag.

Leestijd : 2 min

De persmededeling komt aan de vooravond van een nieuwe actie van Animal Rights. Die groep wil vrijdagmiddag namelijk een petitie overhandigen aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Iedereen zal, onaangekondigd, een begeleid bezoek kunnen brengen in Tielt om met eigen ogen te zien hoe het slachthuis werkt", stelt het slachthuis in zijn per sbericht.

In april tekenden Minister Weyts en FEBEV, de nationale sectorfederatie voor slachthuizen en uitsnijderijen, een convenant rond dierenwelzijn. Ook de directie van slachthuis Tielt is deel van deze werkgroep.

"Slachthuis Tielt werkte reeds een omvangrijk actieplan uit dat, voor de heropstart, werd goedgekeurd door Vlaams minister voor dierenwelzijn, Ben Weyts, en door de Vlaamse inspectie dierenwelzijn. Dit actieplan, dat slachthuis Tielt vandaag dag in dag uit toepast, is op verschillende punten zelfs strenger dan het sectorconvenant", zo laat het West-Vlaamse slachthuis weten.

Het slachthuis zal vanaf maandag 4 september gedurende een volledige maand een "open deuren politiek" voeren. Iedereen zal, onaangekondigd, een begeleid bezoek kunnen brengen aan die zones in het bedrijf waar de varkens worden ontvangen en het slachtproces zich voltrekt. De start valt op 4 september omdat het slachthuis dan terug volledig operationeel is na de vakantieperiode.

Belga

Lees ook in Varkens

Vier jaar Klimrek-project met klimaatscans bij melkvee, akkerbouw en varkens

Melkvee Binnen het Klimrek-project werd eerst een klimaatscan ontwikkeld voor de melkveehouderij. Daarna volgden akkerbouw en de varkenshouderij. Binnen elke sector stonden pilootboeren mee aan de wieg van het klimaattraject voor hun sector. Alle gegevens van hun bedrijven zorgden ervoor dat een werkbare en gedragen tool op poten gezet kon worden die voor de hele sector bruikbaar is.
Meer artikelen bekijken