Startpagina Bedrijfsnieuws

Danone Rotselaar bespaart 500 miljoen l grondwater

Zuivelverwerkend bedrijf Danone zal in haar vestiging in Rotselaar voortaan op jaarbasis ongeveer 500 miljoen l minder grondwater moeten oppompen. Door enkele technologische aanpassingen aan het bestaande waterzuiveringsstation slaagt het bedrijf erin deze hoeveelheid uit het eigen afvalwater te recuperen voor gebruik in de reinigingsprocessen van de fabriek.

Leestijd : 3 min

Die Vlaams-Brabantse regio had de voorbije jaren heel wat te kampen met waterschaarste door de aanhoudende droogteperiodes. Dat is Danone niet ontgaan. De belangrijke productiesite verbruikt immers zelf heel wat grondwater.

De site in Rotselaar is een van Danone's vlaggenschepen en zijn grootste yoghurtproductiesite in Europa. In Rotselaar worden verschillende soorten yoghurt geproduceerd gaande van drinkyoghurts zoals Actimel en lepelyoghurts zoals Danone Fruit en Activia Fruit. Elke week rollen in de vestiging meer dan 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt van de band. De producten worden in meer dan 20 landen binnen en buiten Europa verkocht.

75 % hergebruik

Het bedrijf werkte een innovatief circulair systeem uit om het waterverbruik fors te temperen. Door nieuwe technieken in te zetten wordt nu tot 75 % van het gebruikte water hergebruikt.

Het afvalwater van het productieproces wordt net als voorheen naar het eigen waterzuiveringsstation gestuurd. Nieuw is dat het nu wordt gerecycleerd met behulp van een innovatieve membraantechnologie om productieafvalwater opnieuw drinkbaar te maken. De zuivering van het water in 2 stappen maakt het mogelijk om het op een circulaire manier te hergebruiken. Aan het waterzuiveringsproces werd ultrafiltratie toegevoegd om de vaste deeltjes te verwijderen. Door middel van de zogenaamde ‘omgekeerde osmosetechniek’ worden vervolgens ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd. Hierdoor is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit. Danone gebruikt het vervolgens in de reinigingsprocessen die goed zijn voor meer dan 85 % van het waterverbruik.

Het projectteam voor de nieuwe installatie.
Het projectteam voor de nieuwe installatie. - Foto: Danone

De installatie is momenteel in staat om 75 % van het afvalwater te recycleren ‘in een oneindige cyclus’. Hierdoor vermindert de fabriek in Rotselaar haar impact op het grondwater, maar ook op de omliggende rivieren en beken, aanzienlijk. Danone hoeft ook niet langer jaarlijks 500 miljoen l grondwater op te pompen. Dit water blijft met andere woorden beschikbaar voor de omgeving. Het is een hoeveelheid die overeenkomt met het waterverbruik van 4.000 à 5.000 gezinnen.

De nieuwe technologie vergde een investering van 2 miljoen euro. De terugverdientijd bedraagt volgens technisch directeur Stijn Van Cuyck meer dan 15 jaar. De besparing zit in het feit dat Danone niet langer heffingen moet ophoesten voor de circa 500 miljoen l grondwater die het jaarlijks oppompt.

Irrigatiewater beschikbaar voor landbouwers

Een mooi nevenaspect van het project is dat landbouwers uit de omgeving bij waterschaarste voortaan ook gezuiverd afvalwater kunnen komen halen om te gebruiken als irrigatiewater. Danone kreeg hierbij steun van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Dankzij een administratieve vereenvoudiging op Vlaams niveau maakt Fevia het nu mogelijk voor voedingsbedrijven om hun gezuiverd afvalwater ter beschikking te stellen als irrigatiewater. Danone loosde haar gezuiverd afvalwater eerder via de Leibeek in de Dijle.

Internationaal waterbeleid

Het project in Rotselaar kadert in het wereldwijde waterbeleid van het bedrijf namelijk het garanderen van de circulariteit van het water in en rond de productiesites. De site in Rotselaar is de eerste met deze innovatie. De gebruikte technologie zal ook in andere landen worden geïnstalleerd en is in lijn met Danone’s One Planet. One Health-bedrijfsmodel.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken