Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Over boeren en boeren...

Ook niet-boeren hebben een hart voor de landbouwsector. Deze lezer speelt cynisch met het woord ‘boeren’ om zijn frustraties weer te geven.

Leestijd : 3 min

Boeren, ja boeren, die heb je in alle soorten.

Je hebt er na het nuttigen van een bepaalde frisdrank zonder de naam te noemen, beginnend met een c..., oprispingen dus. Boeren na een heerlijke maaltijd met groenten en vlees van huis geproduceerd met een passie door...

Boeren, neen geen oprispingen, maar mensen op het land, de akker, die werken om de bevolking – ons dus – dagelijks verse groenten te leveren met een kwaliteit om U tegen te zeggen.

Fiere mensen die hard werken, risico's nemen, schulden maken om nog beter en efficiënter te kunnen werken.

Boeren, nee weer geen opr..., maar weer mensen die zorgen dat er kwaliteitsmelk beschikbaar is, kaas, yoghurt, en nog een aantal nevenproducten.

Mensen die elke dag vroeg in de weer zijn met hun dieren, tot laat in de avond dieren voederen, zorgen dat de stal proper is, zodat de beestjes tevreden zijn, dat rendeert ook!

Boeren, nee geen ..., maar mensen die – voor wie dat wil – zorgen voor vlees, streng gecontroleerd (maar goed ook). Mensen die ook zwaar investeren om te voldoen aan steeds strengere normen.

Regels en nog eens regels

Boeren, nee geen ..., of toch wel... , die boeren – ja nu wel (zure) oprispingen – krijgen van sommige maatregelen of regels die boeren (landbouwers of veehouders) ontmoedigen, hen dwingen tot nog meer investeringen (met leningen om U tegen te zeggen) die een particulier nooit zou durven aangaan! Regels die jonge starters afschrikken om een bedrijf te beginnen. Regels die doorwinterde boeren doen twijfelen om nog door te gaan. Regels zijn ongetwijfeld nodig, om verantwoordelijkheid te nemen, om te verbeteren, om properder te werken, voor het milieu, de natuur, het welzijn van de dieren enzomeer...

Er zijn natuurlijk, zoals overal, cowboys die bepaalde verenigingen er dan weten uit te pikken om dan daarmee de hele sector zwart te maken. ‘De beste stuurlui staan aan wal’ zegt men wel eens, en dat is hier ook zo denk ik. Niet allemaal, maar degene die het hardst roept, heeft niet altijd gelijk.

Regels uitvaardigen is oké, maar doe dat doordacht, kom achter dat bureau uit en draai eens een paar dagen mee in een bedrijf, informeer je goed en laat je niet leiden door loze slogans in het rond gestrooid om populair te doen. Want ook diegenen die hard roepen, hebben gsm, smartphone en pc in gebruik waarvoor grondstoffen ontgonnen worden, en dat niet altijd op milieuvriendelijke manieren, maar dat mogen we niet zeggen zeker?

Ach ja, dat is ver van hier hé, zoals de oude wagens die hier te veel vervuilen voeren we gewoon uit naar elders (ver van hier) waar ze niet meer vervuilen.. maar ook niet minder!

Maar we wijken af. Nog dit aan de beleidsmakers en sommige activisten: knijp onze boeren dood en laat al je voedsel elders in de wereld produceren op een ongecontroleerde manier en laat het dan invoeren op een milieuvervuilende manier tot het in de winkel aan een onbetaalbare prijs, of gewoon niet geleverd wordt door politieke perikelen of andere...

Maar ik ben ervan overtuigd dat we beter gaan doen. Onderzoek, innovatie, nieuwe technieken ontwikkelen en ons boerenverstand gebruiken en dan gaan we er komen, dat geloof ik...

Na nog een boertje... dat doet deugd!

KVP

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken