Startpagina Aardappelen

Aarzeling in aardappelmarkt is niet nodig

De NEPG, de vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, merkt in een persmededeling eerder deze week op dat er wat aarzeling is in de aardappelmarkt door de oorlog. Daar is echter volgens hen geen reden toe.

Leestijd : 2 min

De verwerkingsactiviteit in het NEPG-gebied is goed en draait op het maximum van de huidige mogelijkheden en verwerkers hebben aardappelen nodig!

Toch is er een zekere mate van onzekerheid over de beschikbaarheid en kosten van frituurvet en zijn er logistieke moeilijkheden en de daaruit voortvloeiende hogere kosten.

Begin dit jaar werd verwacht dat de productiekosten voor het komende seizoen met 15-20% zouden stijgen. De prijzen van gas, olie en elektriciteit zijn geëxplodeerd sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Hetzelfde geldt voor meststoffen, voornamelijk voor stikstof en kalium.

Sommige percelen die aanvankelijk voor aardappelen waren bedoeld, worden ingezaaid met zomergranen, korrelmaïs of zonnebloem. Sommige aardappeltelers hebben verwerkers benaderd waarmee ze contracten hebben gesloten (of van plan zijn te doen) en vroegen om hogere prijzen of flexibelere voorwaarden.

Alle spelers in de aardappelketen hebben te maken met hogere productiekosten. Om ervoor te zorgen dat telers een eerlijke prijs krijgen, moeten handelaren en verwerkers verpakte of verwerkte aardappelen tegen een hogere prijs kunnen verkopen. En consumenten zullen ook meer moeten betalen.

Ten slotte zou klimaatverandering (bijvoorbeeld een droge en hete lente en zomer) de zaken nog ingewikkelder kunnen maken...

Telers moeten zich realiseren dat ondanks deze zeer grote crisis onze landen (en andere landen over de hele wereld) ook in de toekomst aardappelen en aardappelproducten nodig zullen hebben.

Contractvoorwaarden (een ondertekend contract is een contract dat moet worden nagekomen) en onzekerheden over productiekosten moeten zorgvuldig worden overwogen voordat beslissingen worden genomen over de omvang van het areaal en van individuele oppervlaktes.

Moeilijkheden met betrekking tot de aardappelteelt (beschikbaarheid van grond en huurprijzen, gevolgen van nieuwe nationale en/of GLB-regelgeving op onderverhuur) kunnen dit seizoen en in 2023 ook van invloed zijn op het aardappelareaal.

NEPG - TD

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken