Startpagina Veeteelt

Bezwaren tegen stikstofakkoord zullen ernstig bekeken worden, aldus Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon is het niet eens met de kritiek dat zijn regering verdeeld zou zijn over het stikstofakkoord. “Bedrijven die ten onrechte rood zijn, kunnen hun onderbouwde bezwaren uiten. We leven in een rechtsstaat. Die bezwaren zullen ernstig bekeken worden en dat hebben zowel minister Crevits en minister Demir ook gezegd”, zo antwoordde Jambon in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin.

Leestijd : 3 min

Volgens Sintobin is er duidelijk sprake van ‘verdeeldheid’ binnen de Vlaamse regering en de Vlaamse meerdereid over het stikstofakkoord. Zo leek minister Crevits vorige week - naar aanleiding van het dossier van het landbouwbedrijf van de Abdij van Averbode - de deur op een kier te zetten voor bedrijven die denken dat ze onterecht de code rode hebben gekregen. Volgens de CD&V-minister kunnen die bedrijven hun dossier nog bespreken met de administratie.

Demir doet deur dicht

Maar haar collegaminister Demir leek de deur meteen opnieuw te sluiten en is niet happig om aan de lijst met 41 rode bedrijven te sleutelen. “Ik heb tot op dit moment geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf van Averbode uit die lijst zouden halen”, zei de N-VA-minister. Volgens minister-president Jambon is er helemaal geen tweespraak binnen zijn regering. Volgens hem is het de ambitie om het stikstofakkoord uit te voeren om op die manier het doemscenairo van een vergunnningsstop te vermijden.

Openbaar onderzoek

Jambon verwijst naar het lopende openbaar onderzoek. Bedrijven die denken dat ze ten onrechte de code rood hebben gekregen, kunnen in die procedure hun ‘onderbouwde bewaren indienen’. Volgens Jambon zullen die bezwaren ook ‘ernstig bekeken worden’ en is dat ook wat zijn ministers Crevits en Demir gezegd hebben.

Jambon probeerde de discussie over de rode bedrijven ook in perspectief te plaatsen. “Het gaat om een 40-tal rode bedrijven op een totaal van 12.000 veehoudbedrijven in Vlaanderen. Het blijf een moeilijke beslissing, maar ze is noodzakelijk om een algemene bouwstop te vermijden”, aldus Jambon.

Eerder op de dag hadden ook meerderheidspartijen cd&v en Open Vld kritische vragen over het akkoord, meer bepaald over de (juridische) onderbouw van de lijst met 41 rode bedrijven. Maar tijdens de plenaire kwamen beide partijen aanvankelijk niet tussen. Toen vraagsteller Stefaan Sintobin die houding ‘hypocriet’ noemde, kwamen Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Tinne Rombouts (cd&v) alsnog kort tussen om te zeggen dat ze het antwoord van de minister-president steunen.

Tevreden

“De reden waarom ik niet tussenkom, is dat ik volledig onderschrijf wat de minister-president gezegd heeft: er is een openbaar onderzoek, er mogen bezwaren worden ingediend én er zal rekening mee worden gehouden als ze legitiem zijn. Meer moeten wij niet weten”, aldus Rutten.

Volgens Rombouts verdienen haar technische vragen en bekommernissen een antwoord, maar ook zij was ‘tevreden’ met het antwoord van Jambon. “Vanaf het eerste debat over stikstof hier in het parlement heb ik opgeroepen om het openbaar onderzoek serieus te nemen en alle opmerkingen die daarover zouden binnenkomen ter harte te nemen en bij te sturen waar nodig. De minister-president heeft zich daar toen toe geëngageerd en ik heb dat nu in het antwoord van de minister-president opnieuw gehoord”, aldus Rombouts.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken