Startpagina Maïs

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.

Leestijd : 2 min

In Scherpenheuvel-Zichem werd op 2 september een proefbezoek georganiseerd rond de mengteelt van maïs en klimbonen. Die combinatie is om verschillende redenen een goed idee, geeft onderzoeker van de Hooibeekhoeve An Schellekens mee. “De samenwerking van bonen met de Rhizobium-bacteriën in de bodem zorgt ook voor stikstofvastlegging uit de lucht. Daardoor is er minder kunstmest nodig. Het is daarom ook positief voor de volgteelten. Het zou ook voor een hoger eiwitgehalte moeten zorgen in de kuil.”

Proefopzet

In de proef worden verschillende maïsrassen gecombineerd met verscheidene soorten klimbonen. De combinaties werden in samenspraak met de zaadbedrijven gekozen.

Vanwege de afrijping werd gekozen voor vroege maïsrassen. Voor de proef lagen de maïsrassen Sphinxx Duo, Beppo, SY Liberty en LG31205 aan. Die laatste diende ook als referentie, zonder veldbonen. Onder de klimbonen werden voor de stokbonen ( Phaseolus vulgaris ) de rassen WAV 615, BG110 en Musica gekozen. De maïs werd ook gecombineerd met Lablabboon ( Dolichos lablab ) Rongai, Sunstai en Opale.

De bonen werden gelijktijdig met de maïs gezaaid. De combinatie maïs-stokboon werd aan 125.000 korrels/ha gezaaid, de combinatie met lab-labboon aan 170.000 korrels/ha. De mengverhouding maïs-boon was op basis van advies van de zaadbedrijven.. “In het algemeen moeten de bonen wel na de Ijsheiligen gezaaid worden, aangezien die bonen niet tegen vorst kunnen”, vertelt Hooibeekhoeve-onderzoeker Gert Van de Ven.

Vergelijkende proef

De combinatie klimbonen en maïs is zeker niet nieuw. Voorgaande jaren werden al meermaals demovelden aangelegd. Dit gebeurt in het kader van verschillende projecten: Benefits for Farmers, Fabulous Farmers en {beek.boer.bodem} .

“Toen werden de combinaties apart getest. Dit jaar is het de eerste keer dat we een vergelijkende proef aanleggen”, aldus Van de Ven. Hoewel nog niet veel boeren de mengteelt uitproberen, kwamen er wel wat geïnteresseerde boeren op de proef af.

Knelpunten

Er zijn immers nog wel wat knelpunten, waar nog geen duidelijke oplossing voor is. Vooreerst is het nog niet aangetoond of de bonen effectief voor een betere opbrengst aan eiwit kunnen zorgen. Het oogsttijdstip is moeilijker te bepalen, omdat er rekening moet gehouden worden met 2 gewassen. Het grootste heikel punt is echter de onkruidbestrijding. Een middel moet immers voor erkend zijn in 2 teelten. “Hier krijgen we dan ook de meeste vragen over. Er zijn wel middelen beschikbaar voor de vooropkomst, maar daarna is het moeilijker”, geeft Van de Ven nog mee.

Marlies Vleugels

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken