Startpagina Granen

Aphea.Bio: beschermen en stimuleren

In juni vorig jaar lanceerden het Vlaams Instituut Biotechnologie, de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven de spin-off Aphea.Bio. Die onderzoekt micro-organismen die nauw samenleven met planten, en hun effect op landbouwgewassen.

Leestijd : 2 min

Het piepjonge bedrijf Aphea.Bio zoekt naar culturen die schimmels bestrijden of planten beter doen groeien. CEO Isabel Vercauteren en wetenschappelijk directeur Steven Vandenabeele weiden uit.

Wat zijn jullie precies aan het ontwikkelen?

Vandenabeele: “We gaan over de hele wereld op zoek naar goede interacties tussen micro-organismen en plantenwortels. We nemen een staal en met behulp van biotechnologie en bioinformatica, het analyseren van biologische data op de computer, brengen we alles wat in en rond de wortel gebeurt in kaart.” Vercauteren: “Wanneer we op de computer belofte zien dat een staal met micro-organismen werkzaam is tegen schimmels, of de plant helpt bij het opnemen van voedingsstoffen, testen we het verder. Dat gebeurt hier, in deze ‘miniveldjes’ in de serre (zie foto). Succesvolle micro-organismen gebruiken we dan in onze producten.”

Op welke gewassen testen jullie?

Vandenabeele: “We richten ons op tarwe, gerst en maïs. Daar liggen immers heel belangrijke Europese en wereldwijde marktopportuniteiten.” Vercauteren: “Hier zie je enkel tarweplantjes. We testen in deze serre verschillende biostimulantia, in dit geval micro-organismen die de plantjes helpen bij de opname van stikstof en fosfor. De proeven met schimmelbestrijdende micro-organismen gaan door in gespecialiseerde groeikamers.” Vandenabeele: “We zullen zo jaarlijks 1.500 verschillende micro-organismen testen.”

Hoe kan je die micro-organismen toepassen op je akker?

Vercauteren: “De micro-organismen die werkzaam zijn tegen schimmels zijn geschikt voor bladbespuiting. We formuleren degene die werken als biostimulantia in een soort gel op basis van cellulose. Daarmee behandelen we het tarwezaad, zodat het een coating krijgt.”

De  biostimulantia van Aphea.Bio zitten in een zaadcoating, zodat ze bij kieming al  kunnen binnendringen in de wortel.
De biostimulantia van Aphea.Bio zitten in een zaadcoating, zodat ze bij kieming al kunnen binnendringen in de wortel. - DC

Vandenabeele: “We willen een sterke boost geven van bij de kieming. Dankzij zo’n coating kunnen de biostimulantia van in het begin binnendringen in de wortel.”

Wanneer verschijnt het product op de markt?

Vercauteren: “Het ziet ernaar uit dat ons eerste product in 2022 op de markt komt. Het hele proces neemt wel wat tijd in beslag. Eerst identificeren we het organisme, dan brengen we het in cultuur. Dan volgen de serretesten. Deze pijplijn loopt continu door, en neemt zo’n twee tot drie jaar in beslag. Daarna volgen veldproeven. Het eerste resultaat daarvan verwachten we in augustus dit jaar. We experimenteren ook met de formulering van de producten. Ten slotte moeten we door het registratieproces, dat gemiddeld twee tot vijf jaar duurt.”

Hoeveel gaat het kosten?

Vercauteren: “Onze kostenefficiëntie moet vergelijkbaar zijn met de gangbare chemische gewasbestrijding. Met onze biologische middelen willen we weg van de niche. Om die transitie te kunnen maken moeten de landbouwers wat ze in ons product investeren ruim terugverdienen. Onze producten zullen performant zijn. De biostimulantia garanderen met minder bemesting toch een goede opbrengst, terwijl de bestrijdingsmiddelen zorgen voor minder ziekte en dus meer opbrengst.”

Meer leest u op de website van het bedrijf. Voor inlichtingen of opmerkingen kan u terecht op info@aphea.bio.

DC

Startpagina Economie Leestijd : 3 min 3 photos Chapitre Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemischeGentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische 1 photo
Startpagina Groenten Leestijd : 3 min 3 photos Chapitre Agrobodies: Wat je van lama’s leren kanAgrobodies: Wat je van lama’s leren kan 1 photo

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken