Startpagina Varkens

Kans "zeer groot" dat Afrikaanse varkenspest zich nog verder zal verspreiden

De Belgische autoriteiten hebben adequate maatregelen genomen toen de Afrikaanse varkenspest ontdekt werd bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg, maar de kans is zeer groot dat het virus zich nog zal verspreiden. Dat meldt het Wetenschappelijk Comité (SciCom) woensdag in een persbericht.

Leestijd : 3 min

Op vraag van het federaal voedselagentschap FAVV bracht het SciCom een onafhankelijke advies uit over de verspreiding van het virus van de Afrikaanse varkenspest. De bevoegde autoriteiten hebben op de juiste manier gereageerd, door bijvoorbeeld preventief de varkens in het besmette gebied op te ruimen, klinkt het. Toch schat het Wetenschappelijk Comité de kans groot dat het virus verder verspreid wordt binnen de besmette zone "gezien de epidemiologie van het virus en de dense everzwijnpopulatie". Op langere termijn zal het wel mogelijk zijn op de uitbraak weer uit te roeien maar "de ervaring leert dat dit bijzonder moeilijk is".

Nieuwe maatregelen

SciCom stelt een aantal maatregelen voor om het risico op verspreiding te beperken, zoals het preventief zoeken naar kadavers van everzwijnen, het wekelijks invullen van de epidemiecurves en het verhogen van de passieve bewaking, ook in de gebieden buiten de gedefinieerde zones.

Op 13 september werd de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg. Het is een zeer besmettelijke dierziekte die zowel varkens als everzwijnen treft, maar voorlopig bleef het aantal positieve gevallen beperkt tot wilde everzwijnen. Sinds 2007 is het virus, dat niet gevaarlijk is voor de mens, aan een opmars bezig in Europa. Het circuleert momenteel in verschillende Oost-Europese landen en heeft zelfs recent China bereikt.

Waals minister van Landbouw René Collin wijst er in een reactie aan Belga op dat hij reeds beslist heeft om alle beperkingen voor het schieten van everzwijnen op te heffen voor het jachtseizoen 2018-2019. Bovendien is de jacht op everzwijnen verlengd tot in februari volgend jaar.

Het voederen van wild is verboden in het besmette zone. Maar de minister waarschuwt dat het opheffen van het voederen in de herfst en de winter tot gevolg kan hebben dat de evenzwijnen, die door de jacht gedwongen worden zich te verplaatsen, uit de bossen zullen trekken naar de velden en voorstedelijke gebieden waar ze schade kunnen veroorzaken. Collin meent ook dat het voederen zorgt voor "een betere herverdeling van de everzwijnen over de Waalse bossen".

Kerngebied uitgebreid

De Waalse regering heeft woensdag beslist om de maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest tot 30 november te verlengen. Dat heeft Waals landbouwminister René Collin aangekondigd. Ook wordt het kerngebied uitgebreid.

Op 12 oktober werd na het ontdekken van everzwijnen die drager waren van de Afrikaanse varkenspest een besmette perimeter van 63.000 hectare afgebakend in het zuiden van de provincie Luxemburg. Het gebied werd ingedeeld in een kernzone, een bufferzone en een zone met specifieke observatie. In het kerngebied zijn de jacht, het voederen, het verkeer en de uitbating an het bos verboden. De kadavers van everzwijnen worden actief opgespoord en systematische geanalyseerd. Dat gebied wordt nu uitgebreid met "2.254 hectare na de ontdekking van enkele positieve gevallen in de bufferzone, die de toegepaste methodologie niet in gevaar brengt", licht minister Collin toe.

Alle maatregelen voor de verschillende zones worden verlengd tot 30 november. Intussen zijn er gesprekken met de Europese Commissie over het vervolg. Het circulatieverbod in het kerngebied en de bufferzone (41.745 hectare) wordt verlengd tot 15 januari.

Tot nu werden 377 everzwijnen onderzocht, waarvan 328 uit het besmette gebied. 167 kadavers bleken positief voor het Afrikaans varkenspestvirus. Ze kwamen alle uit Buzenol, Ehte en het militaire kamp van Lagland.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken