Startpagina Varkens

Schauvliege: slachterijen maken misbruik van Afrikaanse varkenspest

Slachterijen hebben de vondst van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen “een stukje misbruikt” om prijzen te drukken. Dat zei landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) tijdens een vergadering van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement. Ze benadrukt dat ze niet direct mag ingrijpen in de markt maar met de Europese Commissie wil overleggen over wat wel mogelijk is. Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd (OpenVLD) spreekt al van een verlies van €20 per geproduceerd varken.

Leestijd : 3 min

Wat prijzen betreft, verwijst Schauvliege naar de spelregels van de eengemaakte markt van de EU. De Vlaamse regering besloot al de Rendac-factuur voor het ophalen van kadavers terug te betalen. Daarnaast gaf de regering al extra steun aan bedrijven die bioveiligheidsmaatregelen willen nemen. “Het is natuurlijk schrijnend om te zien dat de situatie ertoe leidt dat de prijzen op de markt dalen”, aldus Schauvliege. “Dat wordt door sommigen een stukje misbruikt.”

Vanderjeugd sprak in de commissie van “zware verliezen”. Toen ik u daar in de plenaire vergadering een vraag over stelde, was er sprake van een gemiddeld verlies van €15 per geproduceerd varken. Nu loopt dat al op tot tegen de €20 per geproduceerd varken. Die verliezen zijn immens. Het water staat onze varkenshouders aan de lippen, om niet te zeggen dat het bijna vijf over twaalf is met betrekking tot de leefbaarheid en rendabiliteit van hun bedrijven.”

Vanderjeugd noemt het een “jammerlijk gegeven” dat de hele materie niet geregionaliseerd kan worden. “Uiteindelijk is het een probleem dat zich in Wallonië voordoet. In Vlaanderen is er bij onze gedomesticeerde varkens en bij de everzwijnenpopulatie vooralsnog geen probleem – ik hoop dat dat zo blijft. Het is wel een probleem als je ziet welke strenge normen China oplegt inzake voedselveiligheid.”

Vanderjeugd noemt het voorbeeld van vleesproducent Westvlees dat wil uitvoeren naar China. Die moet er voor zorgen dat al het vlees dat naar daar getransporteerd wordt, apart gestockeerd wordt in aparte koelhuizen. “Ik snap ook wel dat zij het hele land bekijken en het niet gaan regionaliseren.” Vanderjeugd stelt vast dat België nog altijd een varkenspestvrije status heeft voor gedomesticeerde varkens. Maar als er een vaststelling gebeurt bij de everzwijnenpopulatie, staat in de contracten dat er dan geen export meer mogelijk is.

“Is er een mogelijkheid, op welk niveau dan ook, om die bilaterale contracten te heronderhandelen?” Schauvliege antwoordt dat wat de bilaterale contracten betreft er contact is om dat open te breken en dat op te lossen. Dat gebeurt door het FAVV, samen met Buitenlandse Zaken. “Wij hebben daar een directe lijn mee, zodat we het zeer snel weten als daar beweging in zit. Dat wordt dus zeker aangepakt.”

Verspreiding

Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) vroeg of inderdaad buiten de afbakeningszone in Luxemburg nog dode zwijnen zijn gevonden die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest. Ook vroeg hij of er een evaluatie van de afbakeningszone komt. Schauvliege antwoordde dat geen elf, zoals eerder gevreesd, maar twee positieve dieren zijn vastgesteld buiten de kernzone, maar wel nog in de bufferzone. Dat bracht op 17 januari het totaal op 1052 verzamelde en bemonsterde dieren waarvan 345 positief zijn getest. Het virus verspreidt zich volgens de oost-westas met een snelheid van 2 tot 3 kilometer per maand.

Als gevolg van de verdere verspreiding van het virus en in overleg met de Europese Commissie zullen de afgebakende zones nu worden aangepast, aldus Schauvliege. “Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) deelde mee dat er geen onmiddellijke gevolgen zijn wat betreft de reeds van kracht zijnde maatregelen in de sector van de gedomesticeerde varkens. In de betrokken zones, zowel in de kernzone als de bufferzone, werden alle varkenshouderijen reeds vrijgemaakt.”

Immuniteit

Wat betreft de immuniteit van dieren, meldt Schauvliege dat door de Poolse autoriteiten is gemeld dat 22 everzwijnen zijn geanalyseerd die gedeeltelijk immuun zijn voor het virus van de Afrikaanse varkenspest. “Dit virus is zeer complex, met een even complex verspreidingspatroon, waarvan nog niet alle elementen ontrafeld zijn. Dat immuniteit optreedt, kan ook potentieel bieden voor het ontwikkelen van een vaccin.”

Tenzij het tegendeel wordt aangetoond, moet de sector wat Schauvliege betreft blijven vertrouwen op de monitoring van de everzwijnen, op de effectiviteit van de genomen maatregelen en op de inschatting van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV. “Dit gebeurt allemaal in zeer nauw overleg met de Europese Commissie, want er is in andere Europese lidstaten, zoals een aantal Oost-Europese landen, ervaring met het inperken van het virus.”

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken