Startpagina Economie

Thuisverbruik en aankoopfrequentie van vers vlees daalden weer wat in 2018 (VLAM)

Het thuisverbruik van vers vlees daalde in 2018 lichtjes van 17,5 kg per Belg naar 17,2 kg. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK Belgium en iVox uitvoerden in opdracht van VLAM, het agentschap voor Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, dat promotie maakt voor de producten en diensten van de landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding. Over de periode van 2014 tot 2017 daalde het thuisverbruik van vers vlees van 19,9 kg per Belg in 2014 naar 17,5 kg in 2017.

Leestijd : 2 min

GfK Belgium houdt in opdracht van VLAM de aankopen voor thuisverbruik bij van 5.000 Belgische gezinnen. Hieruit blijkt dat vrijwel alle Belgische gezinnen (97%) wel eens vlees kopen om thuis te consumeren. De aankoopfrequentie van een doorsneegezin daalde wel van 44 keer per jaar in 2014 naar 39 keer in 2018. In januari 2019 polste VLAM via het marktonderzoeksbureau iVox naar de eetfrequentie. 72% verklaart 1 à 5 keer per week vlees te eten, 21% eet vaker vlees en 7% minder vaak of nooit.

Vis, week- en schaaldieren komen bij veel Belgen één keer per week op het menu. 18 pct van de Belgen eet minstens wekelijks een vegetarische vleesvanger en 33% eet minstens wekelijks een maaltijd zonder vlees, vis of de typische vegetarische vleesvangers. Vlees blijft dus een belangrijke plaats op het bord van de Belg innemen. De belangrijkste redenen waarom de Belg vaak vlees eet, zijn volgens het onderzoek van iVox: de smaak, het inherent zijn van vleesconsumptie aan de Belgische eetcultuur en omdat de Belg vlees "voedzaam, energierijk en verzadigend" vindt. Een toenemend aantal Belgen hecht belang aan de herkomst van vlees (61% tegenover 52% in 2013).

Van diegenen die belang hechten aan het land van herkomst, heeft 70% een sterke en 27% een lichte voorkeur voor vlees van bij ons. Inlands vlees is vaak goedkoper, streng gecontroleerd, milieuvriendelijker (o.a. minder transport), en verser. Er is maar een beperkte interesse om buitenlands vlees uit te proberen en slechts 3% geeft aan een voorkeur te hebben voor buitenlands vlees.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken