Startpagina Varkens

Betere vaccins voor varken en mens op komst

Door voor opeenvolgende griepvaccinaties virusstammen te gebruiken die zoveel mogelijk van elkaar verschillen, hebben UGent-wetenschappers een belangrijke stap gezet naar doeltreffendere vaccins. Dat meldt de Universiteit Gent.

"Griepvirussen die bij mensen en varkens voorkomen, ondergaan voortdurend veranderingen in het ’hemagglutinine’ eiwit», verduidelijkt professor Kristien Van Reeth (Vakgroep Virologie, Parasitologie en Immunologie). “Griepvaccins zijn op dat eiwit gebaseerd, en kunnen enkel antistoffen opwekken tegen de virusstammen uit het vaccin. De vaccins werken dus niet bij nieuwe varianten van het virus. Daarom wordt de samenstelling van de griepvaccins voor de mens elke 2 à 4 jaar aangepast volgens aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.”...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken