Wilde bijen dol op Koeheide Bertem

Bij

Zo werd bijvoorbeeld in dit natuurreservaat op de 2 ha grote helling aan de Bertemse Heideweg sinds 2004 de Amerikaanse vogelkers verwijderd die zich over zowat het hele gebied verspreid had. Hierdoor verschenen er opnieuw tal van planten zoals jonge bremstruikjes, zandblauwtjes, boskruiskruid, liggend hertshooi, struikheide, enzovoort.

Van de komst van deze planten profiteerden ook de reptielen en maakten levendbarende hagedissen, hazelwormen, zeldzame graslandpaddenstoelen en wasplaten hun opwachting, net als allerlei insecten zoals sprinkhanen, hommels, bijen en vlinders.

Dankzij dergelijke beheersinitiatieven, bovenop de zuidgerichte helling, de zandleemgrond en het aangepaste graasbeheer met schapen, groeide de Koeheide inmiddels uit tot een van de topplaatsen voor wilde bijen in Vlaanderen. "We vinden er de complexiteit van een goed werkend ecosysteem waarin sommige bijensoorten het werk doen en andere zoals de wespbijen of bloedbijen hierop parasiteren. Sommige bijensoorten zijn heel kieskeurig, zoals de hier voorkomende klokjesbij of de al even zeldzame knautiabij. Het beheer houdt daar zo mogelijk rekening mee", zegt de heer Macquoy.

Belga

Meest recent

Meest recent