Startpagina Agro-Expo

Tomatenbedrijf Tomco: 10 miljoen kilo op 10.000 vierkante meter

Voor de voorstelling van de 20ste Agro Expo trok de organiserende bestuursploeg naar het tomatenbedrijf Tomco. Dat is gelegen in de nieuwe glastuinbouwzone langs de rijksweg in Roeselare. Het is de derde vestiging van het tomatenbedrijf Tomco, na Ardooie en Pecq in Henegouwen.

Leestijd : 3 min

De realisatie van de glastuinbouwzone langs de Rijksweg en de Oostnieuwkerksesteenweg in Roeselare is een project met veel ambitie. Het is 30 ha groot. Het project is een samenwerking tussen de stad Roeselare, de West-Vlaamse Intercommunale WVI, de afvalintercommunale Mirom en Reo Veiling.

Derde vestiging Tomco

Een van de bedrijven die in de zomer van 2019 effectief van start ging, was het tomatenbedrijf Tomco. Zaakvoerders zijn Luc Coghe en Greet Biesbrouck. In het nabijgelegen Ardooie zijn ze jaren geleden gestart met een tomatenteelt op 2,7 ha. In 2006 kwam daar een uitbreiding in Wallonië bij (Pecq in Henegouwen), met 7 ha, waarvan 2,6 ha belichte teelt.

Ook de 2 kinderen (Zeger en Sien) stapten in het bedrijf. Die bedrijfsopvolging is maar een van de redenen waarom uitgekeken werd naar een derde site voor de verdere uitbouw van de tomatenteelt. “Ik houd me vooral bezig met de teelt, mijn zus eerder met de administratie en de medewerkers”, aldus Zeger. Het bedrijf werd in de zomer van 2019 volledig operationeel.

“Het was even zoeken, want in de zomer is alles vlugger klaar. Maar na enkele inloopmaanden hebben we onze draai volledig gevonden. Onze bedoeling is om op deze ruimte van 10.000 ha elk jaar 10 miljoen kilo tomaten te telen”, aldus Zeger. Het bedrijf heeft 80 medewerkers in dienst, hoofdzakelijk Roemeense arbeidskrachten.

Dat na Ardooie en Pecq gekozen werd voor Roeselare als derde site is niet verwonderlijk. In het centrum van West-Vlaanderen is de concentratie van groenteteelt groot en is de glastuinbouw sterk aanwezig. Kortom, op deze site vielen alle puzzelstukken mooi in elkaar. Ook de nabijheid van de Reo Veiling is belangrijk. “Zo worden de transportkosten bijzonder laag gehouden.”

Er zijn in totaal 300.000 tomatenplanten en er worden een 80-tal medewerkers ingezet. De volledige serreruimtes van 10 ha zijn belicht. Er wordt ook gewerkt met energiebesparende led-verlichting.

“De optie was eerst om de helft te belichten, maar met die led’s hebben we dan toch gekozen om volledig voor belichte tomatenteelt te gaan. Dat biedt voordelen in zowel teeltwissels en als er ziektes zouden uitbreken.”

Het watersysteem voorziet in het hergebruik van hemelwater, vervolgens infiltratie en buffering met vertraagde afvoer. 3 bovengrondse waterbassins zorgen voor de opvang van regenwater voor hergebruik: in totaal bijna 55.000 kuub, waarvan bijna 15.000 kuub als buffer.

Restwarmte van verbrandingsoven

De serre heeft een oppervlakte van ruim 100.000 m² en de bedrijfsgebouwen beslaan een oppervlakte van 4.500 m². Per jaar bedraagt (aan 560 l per m²) de op te vangen hoeveelheid regenwater bijna 60.000 m3. De behoefte voor de tomatenteelt bedraagt 76.000 kuub en aangevuld voor het sanitair leert een berekening dat 17.000 kuub uit grondwater wordt gehaald.

Ook de verbrandingsoven van de afvalintercommunale Mirom is een aandachtspunt. Door de aansluiting op het warmtenet van Mirom verwarmt Tomco voor een deel de 10 ha glasserres met energie vanuit Mirom. De rest wordt via 2 wkk-installaties geleverd. Er is nog een stookinstallatie als backup.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken