Startpagina Groenten

Telersverening Ingro haalt record en rondt kaap van 100 miljoen euro omzet

Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft Ingro, de erkende coöperatieve vennootschap van telers van groenten bestemd voor de verwerking, in 2019 de kaap van 100 miljoen euro omzet overschreden. Tien jaar geleden haalde de telersvereniging van industriegroenten nog geen 60 miljoen euro omzet.

Leestijd : 3 min

De cijfers van Ingro werden onder meer bekendgemaakt op een studieavond rond industriebloemkolen, georganiseerd door het departement Landbouw & Visserij. “Ondanks de grote droogte en dank zij de grote inspanningen van de telers hebben we met Ingro een recordomzet van 100,9 miljoen euro in 2019 gerealiseerd”, zegt Hilde Dhuyvetter van Ingro.

Ingro is een erkende coöperatieve vennootschap van telers van groeten, bestemd voor verwerking, zowel voor diepvriesgroenten als voor handel (geen versmarkt). Wat Ingro uniek maakt, is dat groenten vermarkt worden aan meerdere afnemers en handelaars. Ingro telt ongeveer 1.200 leden. In 2017 realiseerde Ingro 97,5 miljoen euro, in 2018 nog 96,1 miljoen euro.

Aantal bloemkolentelers daalt

Wat de bloemkoolteelt betreft, waren er voor de 1ste vrucht 202 telers, of op een jaar tijd 40 telers minder. Volgens Rudi Vandewiele van de telersadviescoöperatie TACO, daalt in de bloemkolenteelt het belang van de eerste vrucht en nemen de problemen toe (veel afdekwerk en water) en is er bij de tweede vrucht een eerder moeilijke rassenkeuze.

“Toch blijft de eerste vrucht nodig voor de afzet naar de fabriek (3 maand minder stockage en verlaging van de druk in oktober), beschikt de teler vroeger over inkomsten en zijn toch goede opbrengsten mogelijk indien er voldoende water is en bij beperkte koolvlieg- en wildschade”, zegt Rudi Vandewiele.

Ook het aantal telers voor de 2de vrucht daalt bij Ingro verder: 337 telers, of 15 telers minder op 1 jaar. De teelt van de 2de vrucht in 2019 werd uiteraard gekenmerkt door warm en extreem droog weer. “Dat zorgde voor een moeilijke start met veel ongelijke percelen”, zegt Rudi Vandewiele van de telersadviescoöperatie TACO. “Pas vanaf 22 september viel er voldoende neerslag. De bladgroei was dan ook afhankelijk van het beschikbaar vocht. De koolaanleg was dan ook gespreid.” Dat zorgde alles bijeen voor een extreem lange groeiduur.

Bloemkolen uit Spanje

Op de leerrijke studieavond over (industrie)bloemkolen ging ook aandacht naar de teelt van bloemkolen in Spanje. “De belangrijkste productiegebieden in Spanje (goed voor 6.900 ha) liggen in het noorden (Navarra), in het oosten en in het zuiden (Murcia en Malaga)”, zegt Heidi Verhelst. In Portugal is de teelt van bloemkolen met 650 ha haast onbestaande.

In Spanje wordt alle diepvries bloemkool als bollen aangevoerd bij de fabriek. “In de fabriek worden de kolen uitgeboord en handmatig verwerkt tot roosjes en daarna geblancheerd en diepgevroren. De opbrengst ligt rond 25 t/ha.” In Spanje zijn de telers niet tevreden met de prijs van de diepvriesindustrie, 22 à 25 cent/kg.

Areaal broccoli neemt toe

Verder is in Spanje het areaal diepvriesgroenten toegenomen, vooral door broccoli (bijna 11.000 ha). “Veel bloemkoolrassen worden als dubbeldoel rassen geteeld. En voor de verse markt is er vooral speculatie op hoge prijzen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken