Startpagina Groenten

Inagro gaat kennis over geïntegreerde gewasbescherming verzamelen, verspreiden

Inagro, en KU Leuven werken de komende 3 jaar samen met 14 Europese partners aan de verspreiding van kennis bij landbouwers en adviseurs. Het gaat om het project Smartprotect, dat informatie over geïntegreerde gewasbescherming (IPM) verzamelt en deelt via een webplatform. In het project willen de partners de kenniskloof dichten tussen onderzoek en praktijk.

Leestijd : 1 min

Het project wordt deels met EU-middelen betaalt. Naast het opzetten en beheren van een webplatform zullen de projectpartners interactieve bijeenkomsten en grensoverschrijdende uitwisselingsbezoeken organiseren. “Met actuele kennis, goede praktijkvoorbeelden, innovatieve technieken en praktische tools willen we IPM nog meer ingang doen vinden in de groenteteelt over heel Europa”, vertelt Peter Bleyaert, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking bij Inagro.

“Zo kunnen we de impact op het milieu verder verkleinen en de voedselveiligheid vergroten”.

Het houdt niet op bij IPM, aldus Sabien Pollet, onderzoekersleider tuinbouw openlucht bij Inagro. “Daarnaast gaan we op zoek naar innovatie voor de groenteteelt. Dankzij precisielandbouw en data-analyses liggen ongetwijfeld kansen voor het rapen om geavanceerde technologieën te integreren in de sector.”

IPM verplicht

Sinds 2014 moeten land- en tuinbouwers verplicht de principes van IPM of geïntegreerde gewasbescherming toepassen. Met die regelgeving moedigt Europa hen aan om te bezuinigen op het gebruik van chemische bestrijdingstechnieken. Landbouwers in verschillende Europese regio’s missen nog actuele kennis en goede praktijkvoorbeelden om IPM op een hedendaagse manier in te zetten in hun dagelijkse werking, aldus Inagro.

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken