Startpagina Covid 19

Dalende prijstendens zet zich in de land- en tuinbouwsector verder

De prijzen in de land- en tuinbouw blijven verder dalen. Dat blijkt uit een samenvatting die Vlaams landbouwminister Hilde Crevits woensdagmorgen digitaal gaf aan de leden van de commissie landbouw, voorgezeten door Bart Dochy. Geen enkele sector ontsnapt aan de crisis.

Leestijd : 2 min

De dalende marktprijzen in de land- en tuinbouwsector zijn onder meer het gevolg van de coronacrisis: er zijn geen leveringen aan horeca en catering, er is de moeilijke zoektocht naar medewerkers voor de oogst én daarnaast ondervindt ook de land- en tuinbouwsector veel hinder bij de export van landbouwproducten.

Marktprijzen per sector

De marktprijzen per sector dan. De prijzen van groenten en fruit zijn vrij stabiel. Er zijn voor de oogst wel handen te kort. In de zuivelsector duiken de prijzen verder omlaag, net nu de melkproductie in een seizoenspiek zit.

Ook de prijzen in de pluimveesector dalen verder door onder meer een overaanbod aan pluimveevlees. “Nu worden verse kipfilets ingevroren, wat zorgt voor een grote verlieswaarde. Er zijn daarnaast ook de stijgende kosten voor de opslag en de grotere concurrentie van ingevoerde kip.”

Voor eieren blijft er een grote vraag van de retail. Ook daar komt er druk op de prijzen. “Gevolg is dat er minder broedeieren in de kasten worden geplaatst. Voor het overaanbod worden andere kanalen aangeboord”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

De prijzen in de varkenssector dalen, maar zitten nog altijd op een hoog niveau. “Als de export weer aantrekt, zouden de prijzen weer kunnen stijgen. Maar boeren houden hun varkens langer op het bedrijf. Er wordt ook een verlaging van de slachtcapaciteit vastgesteld. Omdat er geen nood is om nieuwe biggen op te zetten is er een overaanbod op de biggenmarkt.”

Ook de prijzen voor runds- en kalfsvlees dalen verder, onder meer voor reforme melkkoeien. “De prijzen zijn al lang laag in deze sector, ook de prijsdaling voor kalveren gaat traag verder”, duidt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Tong 48 % goedkoper

De prijzen van vis schommelen, maar zitten in een sterk dalende lijn. “De voorbije weken kwam daar geen kentering in. Gemiddeld zijn de visprijzen met 28 procent gedaald, voor tong is dat bijvoorbeeld 48 % minder.” De visserijsector blijft hoopvol inzetten op de marktwerking en zorgt voor een voldoende groot aanbod. Ook alle vissersvaartuigen en de veilingen blijven actief. Voor de visserijsector wordt het omzetverlies op 30 % geschat.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken