Startpagina Covid 19

Werknemers Nederlandse slachterij mogelijk onder druk gezet

Mogelijk heeft een uitzendbureau arbeidsmigranten die werkten bij vleesproducent Vion onder druk gezet ondanks ziekteverschijnselen te gaan werken. Dat zegt de arbeidsinspectie tegen het Financieele Dagblad, een Nederlandse financiële krant. Het is strafbaar de openbare gezondheid willens en wetens in gevaar te brengen. Ondertussen stellen inspecteurs dat in veel slachterijen het praktisch onmogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren.

Leestijd : 2 min

Het onderzoek is nog lopende en betreft uitzendbureau Horizon Meat Services, dat gevestigd is vlakbij Arnhem. Het bedrijf is voor zover bekend niet in België actief. Horizon Meat Services plaatst arbeidsmigranten en huisvest ze ook. Het bedrijf ontkent dat druk is uitgevoerd. Alle werknemers vallen onder de collectieve arbeidsovereenkomst voor de vleessector en hebben recht op volledig loon ook bij ziekte.

De onderneming is ook gecertificeerd voor het afdragen van belastingen en sociale premies, en een correcte huisvesting van arbeidsmigranten. Maar, soms is de kaart anders dan het terrein. Enkele tientallen uitzendkrachten van Horizon die werkten in Scherpenzeel moesten begin deze maand na een corona-uitbraak in quarantaine worden geplaatst op woonboten in Arnhem.

Volgens het bedrijf zijn ze nu weer allemaal aan het werk. Afgelopen week werd een andere Vion-slachterij, in Groenlo, gesloten, toen een deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Wat betreft deze slachterij zijn er nog geen signalen dat personeel onder druk is gezet.

Lawaai, weinig ruimte

Volgens een brief die de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), vergelijkbaar met de FAVV, naar alle vleesbedrijven heeft gestuurd, stemt een rondgang langs slachthuizen ‘niet overal optimistisch’. Werknemers kunnen in de praktijk geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Het lawaai maakt communiceren zonder elkaar dicht te naderen onmogelijk, hygiënesluizen en gangpaden zijn te krap.

De NVWA waarschuwt dat zaken moeten beteren, omdat anders moet worden overgegaan tot sluitingen.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken